ИЗВЪНРЕДНО: Метеорит се взриви над България и падна в Румъния (ХИТ ВИДЕО)

Ярка светлина озари части от страната, придружена със силен тътен

Актуални новини
23:31 - 11 Юли 2023 (обновена)
18464
ИЗВЪНРЕДНО: Метеорит се взриви над България и падна в Румъния (ХИТ ВИДЕО)

Ярка светлина в небето над страната и последващ тътен стресна хората в редица градове, съобщиха първо от meteobalkans.com. В социалните мрежи се появиха десетки публикации, в които хората обсъждат какво са чули. Някои свидетелстват и за силна светлина, която е озарила небето над Видин, Лом, София, Бургас.

Минути преди 22 часа на територията на област Видин се е чул тътен, съобщиха от МВР. Към района веднага са изпратени екипи ма ОДМВР Видин, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, както и нанесени материални щети. По данни на румънските власти се касае за метеорит, който се е взривил във въздуха. Той най-вероятно е паднал в Румъния.

“Определено не беше нито светкавица яркото огряване на небето, нито гърмът бе гръмотевица. Напомни ми малко за тътена дето се чу, когато гръмна Челопеч!", пише човек от Видин.

Вижте феномена, заснет от камерата в щъркеловото гнездо на село Ярлово. Гледката е уникална:

"От района на село Извор, област Видин го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга огнена следа и се разпадна на по малки. Звукът се чу след минута доста силно", посочва потребител на фейсбук. 

"И в Монтана се видя, а след това имаше и нещо като гърмене". "В Бургас се видя светеща топка в небето", допълват други. 

”На земната повърхност всяка година падат между 25 000 и 30 000 метеорита. Общото им средно тегло достига 10 тона. Между 6 и 12 метеорита на година са с големината на пералня“, коментира  Никола Петров от обсерваторията в Рожен.

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги "падащи звезди". Терминът "метеорид" (или "метеорно тяло") е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) - огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.