ИЗВЪНРЕДНО: НАП проверява „Лукойл“

КЗК рови русия монополист по сигнал за злоупотреба с господстващо положение

Икономика
11:31 - 27 Ноември 2021
4168
ИЗВЪНРЕДНО: НАП проверява „Лукойл“

В интервю пред румънския вестник Libertatea шефът на НАП Румен Спецов разкри, че данъчните служби разботят активно по проверка на българския бизнес на руския петролен гигант "Лукойл“.

“Ще ви дам пример от областта на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?“, обяснява Спецов в интервюто пред румънското издание, което е преведено на български от “E-вестник” .

Той отказва да спомене директно “Лукойл“, но на българския пазар няма друга голяма руска петролна компания, за която Спецов би могъл да говори. В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка срещу руското дружество по сигнал за злоупотреба с господстващо положение, подаден от "ОМВ България".

Шефът на НАП разказва пред румънците, че е напуснал данъчната служба през 2015 г., когато нямал никаква надежда за положението в нашата страната.

“Управляващата тогава партия ( ГЕРБ) – дясната партия на Бойко Борисов) контролираше всичко, как да кажа, на практика бяха създали собствена държава. Старата политическа класа беше измислила своя собствена държава. Ръководех отдел за борба с измамите в НАП, но вече не можех да работя. Тази година, когато си спомниха за мен, дойдох, защото почувствах, че в България си пробива път нова надежда. Познавах данъчната институция отвътре, познавах хората. Ето защо успях да се придвижа по-бързо. Имах доверието на прекия си началник, министъра на финансите (Асен Василев), а моите хора имаха моето доверие и подкрепа“, обяснява Спецов.

Той казва, че не е уволнил хора в НАП, но е върнал някои от старите хора на други позиции.

“Всички те бяха насочени към големия бизнес, а не към дребните предприемачи, които данъчните служби задушаваха преди. Такава беше политиката ни: малките, свръхконтролирани. Големите момчета – нищо. Сигурно са давали подкупи, нали разбирате“, обяснява Спецов.

Той казва, че не е човек, който е влезъл в политиката, за да печелят пари.

“Двамата от Харвард” (Кирил Петков и Асен Василев) имат успешен бизнес, те са милионери. Семейството ми все още живее в Дубай. Дойдохме да свършим работа, а не да печелим за себе си. (…) Подходът на нашите данъчни власти вече е много по-твърд, по-целенасочен и безкомпромисен към злоупотребите и корупцията. Не е тайна, че икономическият растеж се постига автоматично, когато злоупотребите и корупцията са ограничени“, обяснява шефът на НАП.

Той разкра, че началното ниво на заплащане в българските данъчни служби е 700 евро нетно, плюс тримесечни бонуси. Ръководител на отдел получава 2000 евро и бонуси. Спецов обяснява, че досега никой не му се е обаждал, за да му оказва натиск, но е получил заплахи срещу семейството му.

“Казаха ми, че ще убият семейството ми. Беше ми предадено чрез посредници. На свой ред разговарях с министъра на финансите, а след това и с нашите тайни служби. Те откриват източника на заплахата“, казва Спецов. Според него скандалът с продадената от него фирма на малоимотно лице е “политическа нападка“.

“Опитаха се да ме компрометират по няколко начина. Срещу мен се водеше необоснована онлайн кампания. Това изобщо не е така. Няма такова нещо като това, което те казват“, казва Спецов.

От официални данни в Търговския регистър и в публични списъци на НАП е видно, че на 13 април 2016 г. Спецов е продал своята фирма "Гранекс Трейдър" ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, след като на 17 март 2016 г. на Спецов е връчен ревизионен доклад от НАП за установени задължения между 1 и 1.5 млрд. лв. след проведена данъчна ревизия.

След разкритията, публикувани първо от сайта Bird, НАП и Министерството на финансите излязоха с обяснение, че Спецов е придобил дял във фирмата, след като напуска НАП през 2015 г., продава го след година, а задълженията към фиска са установени след това, при това са за стар период.

Дължимата сума, която към днешна дата е в размер на 1.134 млн. лв., продължава да стои неплатена и на практика е несъбираема. Като шеф на НАП Спецов в момента има задачата да събира подобни просрочени задължения, но на този етап очевидно не може да събере дълга на бившата си фирма.