Извънредно: Румен Вълка се е предал доброволно в полицията

Предстои той да бъде задържан за срок до 72 часа

Новини
16:02 - 16 Август 2024
8565
Извънредно: Румен Вълка се е предал доброволно в полицията

Румен Гайтански - Вълка се е предал доброволно в полицията, съобщиха от МВР. Предстои той да бъде задържан за срок до 72 часа и да му бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване. 

По все още непотвърдена информация на Lupa.bg той е приститна сам, в присъствието на адвокат. Пред разследващите казал, че се чувства невинен и атаката срещу него е заради политика. Очаква се прокурорите да искат мярка за неотклонение задържане под стража, а адвокатът му да настоява за "парична гаранция". 

Акция в имоти, свързани с Гайтански и бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Маврдодиев, беше проведена преди дни. Причината - съмнения за незаконно усвояване на кредит от ББР за около 150 млн. лв. По случая беше задържан и адвокат на фирмата, усвоила кредита - Иван Георгиев. Той беше освободен срещу каранция от 50 000 лв.

Румен Гайтански - Вълка е бизнесмен, който работи в различни направления още от 90те години на миналия век, но името му, както и прякорът му, стана публично именно покрай старта на политическата кариера на Бойко Борисов, който обяви война на фирмите ДИТЦ и "Волф 96", които концесионират сметосъбирането в София. Въпреки заканите на Борисов концесията бе прекратена след години, след поредната криза с боклука на столицата. Десетина години по-късно фирми ("Грийн Партнърс") на Гайтански отново се връщат в София. С дружество на Гайтански се свързва е сагата със столичната къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина и проблемите там на "Софийски имоти". Компанията "Кристална вода", печелила големи обществени поръчки, също е свързвана с него.

Името на Румен Гайтански отново влиза в общественото полезрение преди няколко години, когато става ясно, че редица фирми са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие, която по принцип има за цел да подкрепя малкия и средния бизнес.

Очаквайте подробности!