Извънземни: Китай застроява Луната

Мистика
16:31 - 21 Април 2023
3928
Извънземни: Китай застроява Луната

Докато България чака Кирил Петков и Бойко Борисов да се надлъжат кой да пипне властта, Китай разработва извънземни технологии, които да приложи при изграждането на лунна база с използване на наличната там почва, предаде Синхуа.

Изследователска група, ръководена от професора от Научно-технологичния университет на Хуачжън Дин Леюн комбинира методи на 3D печат с традиционни китайски техники на зидария и градеж. Така от лунна почва ще се произвеждат тухли със сглобки, които след това роботи ще съчленяват в постройки, както се прави при играта „Лего“. Тази технология, смята разработчикът, прави възможно изграждането на относително големи лунни постройки по енергийно ефективен и икономичен способ.

Подобно извънземно строителство е изправено пред редица предизвикателства. Тъй като Луната се намира в среда със свръхвисок вакуум и има големи вариации в температурата в рамките на 300 до 400 градуса по Целзий, традиционните методи за строителство трудно могат да бъдат приложени и не може да се гарантира стабилност на конструкцията.

Освен това честите лунни трусове, силната радиация от космически лъчи, слънчевите ветрове, ударите на микрометеорити и сложната топография на лунната повърхност превръщат строителството на място на лунната повърхност в изключително сложен и интердисциплинарен суперпроект.

Дин отбеляза, че материали като стомана, бетон и вода, необходими за строителство, трудно могат да бъдат доставени от Земята, поради което веществата от лунната почва трябва да се използват колкото е възможно по ефикасно за строеж на място.

Юй Дънюн, главен проектант на четвъртата фаза на китайската програма за изследване на Луната, заяви, че една от целите на тази програма е да се изгради научноизследователска станция на южния полюс на спътника на Земята. Юй добави, че тази изследователска станция ще извършва задълбочени изследвания в областта на лунната наука и ще провежда технически експерименти за използване на лунните ресурси на място.

„Изграждането на инфраструктура на лунната повърхност е необходимо за дългосрочното изследване на Луната, но е трудно да се постигне в близко бъдеще“, каза Юй. Той също така добави, че изследването на извънземното строителство е все още в начален стадий и се нуждае от повече интердисциплинарен обмен, дискусии и сътрудничество.