Извергът Аксел, заклал и изнасилил Андрея от Галиче, живее като бей зад решетките

Пълнолетният вече убиец не работи зад решетките, въпреки че има да изплаща солидна кръвнина на близките на убитото момиче от 200 000 лева

Новини
23:00 - 28 Януари 2023
10420
Извергът Аксел, заклал и изнасилил Андрея от Галиче, живее като бей зад решетките

Аксел Олеков, който преди 3 години изнасили и закла 18-годишната Андреа от Галиче, лентяйства в затвора в Плевен. Това показва справка в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), цитирана от "Телеграф".

Пълнолетният вече убиец не работи зад решетките, въпреки че има да изплаща солидна кръвнина на близките на убитото момиче - 200 000 лева. Освен това не посещава никакви допълнителни дейности като курсове за квалификация например.

За сметка на това нарушава правилата в тюрмата, където е осъден да гние 18 години, и редовно е наказван дисциплинарно за различни провинения. От ГДИН съобщиха, че е записан като ученик. Въпреки че вече е на 20 години, неграмотният убиец поне е решил да се образова.

Галиче още пази спомена за зверството, извършено през нощта срещу 11 януари 2020 г. в дома на 18-годишната Андреа. По това време тя е сама в голямата къща. Младото момиче дори и не подозира, че лицето на година по-малкия Аксел, чиято баба живее на метри от дома й, ще е последното нещо, което ще види.

Същата вечер непълнолетният ром се е отбил у баба си. Жената му сервира ядене. Той вечеря. Забелязва, че отсреща къщата, в която живее привлекателната Андреа, свети и решава да я посети. Харесва я отдавна. Изчаква. Малко по-късно се промъква в дома през прозореца на приземния етаж, откъдето взима и метален прът. Андреа през това време е легнала в стаята си и спи.

Чува шум, вероятно усетила, че в дома й има неканен гост, момичето прави опит да се обади на братовчед си. Той обаче не отговаря. Аксел вече е при нея в стаята и й се нахвърля. Иска да спи с нея, но Андреа го отблъсква. Из къщата се разнасят писъци, но никой не ги чува. Аксел започва да удря жертвата си с желязото по главата, да я души. Изнасилва я. Когато приключва, решава, че Андреа може и да е жива и да го издаде.

Така, за по-сигурно, грабва нож от кухнята и прерязва гърлото й. Започва да тършува из дома. Намира портмонето на момичето и прибира парите - 250 лева. Избърсва ножа с мокри кърпи и го взима със себе си, за да се отърве от него. Излиза от къщата и хвърля острието по пътя към дома си. После се прибира и си ляга.

На сутринта братовчедът на Андреа, на когото тя е звъняла, търсейки помощ, вижда пропуснато обаждане на дисплея на телефона си.

Звъни няколко пъти, но момичето не вдига. Тогава решава да иде до дома й и да провери какво става. Натъква се на ужасяваща гледка, която ще помни цял живот. Междувременно убиецът Олеков решава да си напазарува с откраднатите от жертвата си пари.

Купува си нови маратонки, ръкавици, тонколона, таблет. После отново отива в дома на баба си. В района вече гъмжи от полиция и разследващи. Цяло Галиче е разбрало за извършеното жестоко убийство. Броени часове са нужни на разследващите, за да стигнат до извършителя.

Присъдата на Олеков влиза в сила още същата година. Той се признава за виновен, разчитайки на факта, че е непълнолетен и така ще отнесе само няколко години зад решетките. Обвинен е в четири престъпления - убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, изнасилване, влизане с взлом и кражба.

Цяло Галиче се надига, иска да отпадне съкратеният процес и въпреки непълнолетието на убиеца настояват той да бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна. Смятат, че той не трябва да бъде съден като дете. Още повече че Аксел вече е осъждан два пъти. През септември 2019 г. по споразумение с прокуратурата му е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда.

В края на 2020 г. Окръжен съд-Враца го осъжда на 18 години затвор за жестокото убийство на Андреа. Олеков и защитата му решават да не обжалват наложеното наказание и след изтичане на законовия 15- дневен срок присъдата влиза в сила. Дори и без да си дава зор да топи присъда с работа - Аксел Олеков ще излезе от затвора в разцвета на силите си - на 35-годишна възраст.