Джак Ма ще се посвети на образованието в Африка

Пенсионираният бизнес магнат, основател на „Алибаба”, е започнал кариерата си като учител

Свят
15:05 - 16 Октомври 2019
1910
Джак Ма ще се посвети на образованието в Африка

Основателят на „Алибаба" Джак Ма каза, че като създател на фондация, носеща неговото име, най-голямата му мисия в близкото бъдеще ще бъде да търси различни начини за промени в образователната система и да даде възможност за развитие на младите предприемачи в Африка.

Ма заяви това по време на разговор със Стив Форбес, председател и главен редактор на „Forbes Media", на конференция в Сингапур, предаде "Радио Китай".

Миналия месец той официално се оттегли от поста председател на групата „Алибаба", предавайки го на изпълнителния директор на компанията Даниел Джан. Пенсионираният бизнес магнат, който започва кариерата си като учител, каза, че ще отдели повече време и сили за образованието, филантропията и опазването на околната среда. Според Ма настоящата образователна система все още следва старите модели, където децата пасивно получават знания в класните стаи. Реалността обаче е, че много младежи трупат знания чрез интернет, а машинното обучение и изкуственият интелект могат да обработват информацията, да запаметяват и изчисляват по-бързо и по-добре от човека. „За да се оцелее в ерата на изкуствения интелект, може да се направи много повече за обновяване на образованието, промяната в начина и съдържанието на преподаването, както и децата да се превърнат в независими, критични мислители с иновативни и креативни идеи", каза Ма. „В класната стая не ставаш по-мъдър. Мъдростта се придобива, учейки се от трудностите в живота", добави той. Джак Ма обмисля да посети повече държави и училища и да проучи различните съществуващи методи.

Друг важен аспект е да се научат младите предприемачи как компаниите се провалят. „Влизането в бизнеса е като стъпването на бойното поле…печелят онези, които оцелеят. Когато се запознаеш с различни случаи на провал, знаеш как да се справиш с грешките и предизвикателствата, как да решиш проблемите. Това е мъдрост и нещото, на което трябва да учим децата си", каза Ма.

Той очерта и плановете си за Африка, където има намерение да даде повече възможности на младите предприемачи. Ма каза, че е впечатлен от тяхната интелигентност. „Моята цел е тези африкански предприемачи да станат „герои", защото те са най-важният елемент за развитието на обществото", подчерта той.

С тазгодишно мото „Преодоляване на турболенцията", престижната конференция е събитие, което събира около 400 изпълнителни директори, магнати, предприемачи, инвеститори и мислители от цял свят, за да обсъдят ключови въпроси от глобален интерес и да изградят нови партньорства.