Джамали в Равно поле гонят злите духове с мечки и камили (ГАЛЕРИЯ)

Кукерският празник в софийското село е уникален и се провежда вече над 60 години

Нещо за четене
15:00 - 12 Януари 2020
16036
Джамали в Равно поле гонят злите духове с мечки и камили (ГАЛЕРИЯ)

В софийското село Равно поле през уикенда се състоя традиционният кукерски празник „Джамал”, видя репортер на Lupa.bg. Под звуците на духов оркестър, изпълняващ известни ритми и звън на чанове, джамалите преминаха със сватбена процесия по улиците, гонейки злите сили.


Кукерският празник "Джамал" в Равно поле е уникален и самобитен и няма длуг подобен в България, разказа пред Lupa.bg Емил Цветанов, който участва в гоненето на злите сили вече 43-та година. Традицията в софийското село води началото си от 1954 г. Тя се провежда вече 66 години без прекъсване, дори и по времето на комунизма, добави Емил Цветанов.


И така вече над шест десетилетия всяка година в селото джамали обикалят улиците и къщите, за да плашат със звънците и страшния си вид зли сили и да вещаят здраве, благоденствие и богата реколта на жителите. 


Думата "джамал" има арабски произход. Това арабско мъжко име е широко разпространено в Средния Изток и сред афроамериканците. Означава хубав, красив човек, като в същото време може да означава и човек с вътрешна красота – добър човек. Любопитното е, че българският кукерски празник "Джамал" обединява различни етноси и култури. Имаме кукери от всякакви етнически групи - българи, азиатци, араби, разказа Емил Цветанов.


"Не се учудвайте, че гоним злото, облечени с маски и костюми на мечки и камили. Това е отколешна традиция. Камили участват в "Джамал", защото в древността през България е минавал Пътят на коприната", обясни Емил Цветанов. Камилата е символ на успех във всички начинания като пази от провал. В Китай вярвт, че камилата е много издръжливо животно, която я прави символ на постоянство, а от тук и символиката за успех в начинанията.


Джамалите носят големи чанове, за да прогонят злите сили от домовете. Дори и минусовите температури никога не отказват смелчаците, а в центъра на селото млади и стари винаги извиват хоро край голям огън. 


СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА