Джартов: Нормализира се обстановката с пожарите в Рила планина

Актуални новини
20:09 - 03 Септември 2024
519
Джартов: Нормализира се обстановката с пожарите в Рила планина

Постепенно се нормализира обстановката с пожара в местността Байрамица в Рила планина. Това съобщи пред журналисти тази вечер гл. комисар Алекандър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

"Все още не може да се каже, че пожарът е напълно овладян, на места пробива през просеките, но положението е съвсем различно от това преди една седмица. Развитието на пожара е минимално", каза гл. комисар Джартов.

Той посочи, че поради тази причина и хората, които работят на терен, са по-малко. Днес в гасенето се включиха 18 души, от които 10 пожарникари. Утре броят им ще бъде същият, каза директорът на ГДПБЗН. 

"Фронтът на пожара, там, където има някакво развитие, е малък. Надявам се през следващите дни да го локализираме и да го загасим", каза още гл. комисар Джартов. Той уточни, че за последните дни няма промяна на площта, обхваната от пожара, а само на места горят четири-пет огнища. "Теренът е с големи камъни и е невъзможно направата на просеки", каза още директорът на ГДПБЗН. По думите му заради дълбочината на торфения слой, огънят не е бил угасен от падналия през последните дни в района дъжд.

Другият пожар - под връх Калин в Рила планина е локализиран изцяло, съобщи още гл. комисар Джартов. В момента там се правят обходи с превантивна цел.

"В сравнение с предходните месеци обстановката в страната е нормална. Температурите са по-ниски, вятърът е слаб, но все още сме в пожароопасен сезон", каза още гл. комисар Джартов.