Джъстин Трюдо пристигна в Сеул

Свят
17:18 - 16 Май 2023
1321
Джъстин Трюдо пристигна в Сеул

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо пристигна днес в Южна Корея за среща с президента Юн Сук-йол, на която се очаква да обсъдят разширяването на търговията между двете държави и предизвикателствата в лицето на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. 

Трюдо, първият канадски лидер, който посещава Република Корея от девет години насам, ще се срещне утре с южнокорейския президент, след като произнесе реч пред Националното събрание в Сеул.

От кабинета на Юн съобщиха, че двамата ще обсъдят мрачните резултати от водената от Северна Корея политика в областта на правата на човека, както и сътрудничеството между Сеул и Отава в областта на сигурността и "критичните минерали" (никел, литий, кобалт и др. бел. ред.). Очевидно става на въпрос за канадски ресурси, използвани от южнокорейски компании за производството на батерии за електрически автомобили или полупроводници, които са сред основните продукти за износ в икономиката на Южна Корея.

Днес южнокорейският министър на външните работи Пак Джин и министърът на търговията Ан Док-юн се срещнаха с канадската външна министърка Мелани Жоли и министъра на иновациите, науката и промишлеността Франсоа-Филип Шампан, за да обсъдят икономическата сигурност, съобщи южнокорейското външно министерство.

Юн се опитва да засили международния натиск върху Северна Корея, която разширява арсенала си от ядрени ракети, и да направи по-силен гласа на Сеул по въпросите на веригата за доставки. Тази година той се срещна и с президента на САЩ Джо Байдън, както и на два пъти с японския министър-председател Фумио Кишида, припомня АП.

По-късно тази седмица Юн и Трюдо ще заминат за Япония, за да участват на срещата на върха на страните от Г-7, в която основна тема в дневния ред ще бъде ядрената заплаха от Северна Корея, наред с войната на Русия в Украйна и все по-настъпателната външна политика на Китай, отбелязва БТА.