Джей Ди Ванс прие номинацията да е вицепрезидент на Тръмп

САЩ
11:03 - 18 Юли 2024
884
Джей Ди Ванс прие номинацията да е вицепрезидент на Тръмп

Републиканският сенатор от Охайо Джей Ди Ванс официално прие номинацията за вицепрезидент на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. Той обяви това, докато изнасяше реч на Националния конгрес на Републиканската партия, съобщи СиЕнЕн.

"Официално приемам вашата номинация за вицепрезидент на Съединените американски щати", каза той.

На 15 юли Тръмп официално стана кандидат за президент на САЩ на конгреса на Републиканската партия, а Ванс бе обявен за негов вицепрезидент.

Настоящият президент Джо Байдън нарече последния "клонинг на Тръмп", а вицепрезидентът Камала Харис го предизвика на дебат.

Според СиЕнЕн кандидатурата на Ванс за Тръмп е била предложена от бизнесмена Илон Мъск, наред с други. Bloomberg и The Wall Street Journal (WSJ) пишат, че той е решил да стане спонсор на кампанията на Тръмп. Според WSJ бизнесменът е решил да дарява по 45 млн. долара месечно за кампанията.

Ванс ще навърши 40 години на 2 август. Той е роден в Охайо. Майка му е страдала от наркотична зависимост, затова момчето е било отгледано от баба си. По-късно Ванс казва за нея, че "обичала Господ" и притежавала 19 пистолета.

След гимназията Ванс се записва в морската пехота на САЩ, където работи като военен кореспондент; това е времето на войната в Ирак.

Завръщайки се у дома, той завършва университета в Охайо за две години, а след това следва право в престижния Йейлски университет. След това започва работа за инвеститора в рисков капитал Питър Тийл, преди да основе собствена фирма през 2017 г.

През тези години Ванс критикува Тръмп: казва, че "не може да го понася" и дори го нарича "американския Хитлер". След това обаче Ванс промени възгледите си за политика, като отбеляза, че е сгрешил за него. През 2022 г. той става сенатор от Охайо.