Тръмп видя Божията намеса в спасяването му от атентата

Любопитно
13:40 - 17 Юли 2024
1050
Тръмп видя Божията намеса в спасяването му от атентата

Верните на Доналд Тръмп републиканци се надпреварват да обявяват оцеляването му след атентата миналата седмица по време на негова реч на митинг в Пенсилвания като истинско чудо.

За божествена намеса говори, например, десният конгресмен Марджъри Тейлър Грийн:

"Злото дойде за човека, на когото се възхищаваме и обичаме толкова много. Благодаря на Бог, че ръката му беше върху президента Тръмп", казва тя, цитирана от France24.

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън коментира пред новинарски канал, че оцеляването на Тръмп само с лека рана на ухото е "чудо", а сенатор Марко Рубио от Флорида пише в социалната мрежа X, че "Бог е защитил Тръмп".

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, който в момента излежава присъда в затвора за неуважение към Конгреса, вярва, че Тръмп има "Божия броня".

Джак Прендергаст, делегат от Ню Йорк на Националния конгрес на републиканците в Милуоки тази седмица, заяви пък, че е имало "ангел, седнал на рамото на Тръмп" и казва "според мен Божията ръка отмести лицето му настрани".

Самият Тръмп също наля масло в огъня, отбелязвайки в социалната си мрежа Truth Social, че "единствено Бог предотврати да се случи немислимото".

Няма значение, че един участник в митинга беше убит – пожарникар доброволец, който загина, защитавайки семейството си, а други двама бяха сериозно ранени. 

Нито и, че до влизането си в политиката магнатът Тръмп показваше отвращение към религията, дори се подиграваше на вярващите, според негов бивш помощник, отбелязва изданието.

Наташа Линдщад, политолог от университета в Есекс, обръща внимание, че ситуацията се превръща в част от внимателно изграждан в продължение на няколко години култ към личността на Тръмп, който бившият президент и неговият вътрешен кръг подхранват. Целта, както винаги в подобни случаи, е хората да бъдат накарани сляпо да се подчиняват и да бъдат изумени от свръхчовешките качества на лидера си, казва тя пред AFP. 

Това, че Тръмп се представя за единствения спасител на Америка, не е нещо ново - но оцеляването му след опита за убийство издигна реториката му до библейски пропорции, добавя тя. И дава пример с едно меме, споделяно в социалните медии, показващо как самият Исус Христос поставя ръцете си върху раменете на Тръмп.