Джендър гаврата с картини на Майстора открива фестивал в Нидерландия

Изложбата „Другите българки“ предизвика голям скандал у нас, но се радва на интерес в чужбина

Актуални новини
12:13 - 04 Ноември 2022
4636
Джендър гаврата с картини на Майстора открива фестивал в Нидерландия

Изложбата „Другите българки“, която предизвика огромен скандал в България заради транссексуални мъже, пресъздаваща уникалните образи на красиви български жени, нарисувани от Владимир Димитров - Майстора, открива Международния фестивал за изкуства What You See Festival на 17 ноември в нидерландския град Утрех.

Събитието ще се проведе за пета поредна година, а целта му е да представя творби на артисти, които рядко или никога досега не са били показвани в Нидерландия. На фестивала ще бъде показан и българският документален филм „България в транс“.

Спорната изложба може да бъде видяна от 17 до 20 ноември в театър Kikker в центъра на Утрехт. Проектът продължава да предизвиква интерес отвъд границите на страната. Водещото онлайн списание за изкуство с международно признание Chromart Magazine посвети 14 страници на проекта, твърдят организаторите.

Една от малкото останали публични художествени галерии в Торонто, John B. Aird Gallery включи изложбата в онлайн каталог, представящ изкуство на съвременни артисти, вдъхновени от Queer културата.

Белгийската фондация, която подкрепя и насърчава всички дейности в областта на културата и изкуството, Bruxelles Art Vue публикуваха обширна статия за „Другите българки“ на заглавната си страница.

Скандалната провокация картините на Майстора да бъдат заменени с транссексуални мъже във фотосесията е подигравка с паметта на големия български художник, обаче заявиха мнозина политици и общественици в България. Според тях това е унижение за българската култура. 

Още по-скандален и недопустим е фактът, че това извращение беше финансирано от Национален фонд „Култура“ и Министерството на културата.

Авторът и фотограф на снимките Михаил Вучков заяви в началото на март дни преди откриването на изложбата в София: „Аз не мисля дали ще подразни някого или няма да подразни - изложбата се явява един прожектор, който осветява положението, в което се намира нашето общество и това, колко сме толерантни - ние уж приемаме тези хора, но ако може те да са скрити някъде. Всички ние видяхме, че в мнозинството си хората са трансфоби и хомофоби”.

Според него отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и именно по тази причина е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени. Според Вучков транссексуалните жени в България днес са най-дискриминирата група хора.

Въпросната изложба получи финансиране от Министерството на културата в размер на 10 000 лева, отпуснати чрез „Национален фонд култура”.

Новината разтресе обществото, което доведе до вълна от масово недоволство от художници, интелектуалци и хора от културните среди. Стигна се дори до оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд "Култура".