Джендърът пуска пипалата си и в шахмата

Английската федерация заяви, че няма да отстранява трансжени от турнирите въпреки наложената международна забрана

Новини
22:00 - 22 Август 2023
9320
Джендърът пуска пипалата си и в шахмата

Българската шахматистка Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат за жени. Тя постигна огромен успех и накара много хора в България и по света да обърнат поглед към шаха. Това обаче далече не е единствената новина, която вълнува шахматния свят.

Тази седмица шахматът попадна в центъра на медийното внимание, след като Световната федерация по шахмат FIDE, заяви, че

ще забрани на трансжените да участват в състезания за жени,

докато не бъде направен „допълнителен анализ“, което може да отнеме до две години.

Политиката ще доведе и до отстраняване на трансмъже, които са имали титли при жените. FIDE заяви, че евентуално ще ги възстанови,

ако лицето „по-късно промени пола си обратно на жена“.

Но ECF, управляващата шахматна организация в Англия, обяви в социалните медии, че няма да изключва трансжени и „тази позиция няма да се промени“ въпреки политиката на FIDE.

„Трансжени (биологично родени мъже - б.р.) са работили от името на ECF и са играли в събития на ECF, както и трансжени в различни други шахматни федерации“, написаха от организацията в X, платформата, известна преди като Twitter.

„ECF отбелязва, че подобни позиции са приети от Германската шахматна федерация (DSB), Френската шахматна федерация (FFE) и Шахматната федерация на Съединените щати (USCF). Новите правила на FIDE са несъвместими с английското право, особено по отношение на предоставянето на лични данни. Не виждаме смисъл от двугодишното спиране на правото на участие в състезания само за жени, което считаме за дискриминационно. ECF потвърждава ангажимента си да бъде приобщаваща организация, която е добре дошла за всички.“