Джо Байдън се срещна с Риши Сунак

САЩ
17:25 - 10 Юли 2023
1836
Джо Байдън се срещна с Риши Сунак

Американският президент Джо Байдън, който е на кратко посещение в Лондон, преди да замине са срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс, се срещна с британския премиер Риши Сунак на Даунинг стрийт.

Пълни подробности все още липсват от срещата на чаша чай в градината на резиденцията на британския премиер, но предварително бе известно, че двамата ще обсъдят редица въпроси, в центъра на които е войната в Украйна. Разговорът им продължи около 40 минути, след което Байдън, без да направи изявление, замина за Уиндзър за среща с крал Чарлз Трети с основна точка климатичните промени.

По време на срещата на Даунинг стрийт Сунак е казал, че двамата ще обмислят как да засилят тяхното сътрудничество и съвместна икономическа сигурност в полза на техните граждани.

"Ние сме двама от най-твърдите съюзници в НАТО и знам, че желанието ни е да направим всичко възможно, за да укрепим евроатлантическата сигурност", е казал Сунак.

От своя страна Байдън е отговорил на Сунак, че "не би могъл да се срещне с по-близък приятел и по-голям съюзник" и че американско-британските отношения са „твърди като скала“.

Разговорите стават на фона на спорни въпроси между съюзниците, като този с изпращането на касетъчни бомби на Украйна, но Байдън е настоял, че няма проблеми в трансатлантическите връзки.

Различия между Вашингтон и Лондон има и по въпроса колко скоро Украйна може да стане член на НАТО.