Джок Полфрийман призна: Имам билет за Австралия, напускам България!

Той е изплатил малка част от 400 000 лева обезщетение за семейството на убития Андрей Монов

Новини
10:01 - 28 Септември 2019
4281
Джок Полфрийман призна: Имам билет за Австралия, напускам България!

"Вече имам купен билет за Австралия, чакам си паспорта, защото в затвора нямам право да държа документи в себе си. Полицаи, май от "Миграция", са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че нямало да ме пуснат да си тръгна", каза пред Нова телевизия Джок Полфрийман - осъден за убийството на българина Андрей Монов.

"Още от петък, когато съм освободен от затвора, имам забрана да остана тук и трябва да напусна страната. В момента съм в затвора в Бусманци, защото си очаквам паспорта и чакам депортирането си", обяснява Полфрийман и допълва: "Аз съм длъжен да напусна страната, защото имам наложена 5-годишна забрана да влизам в България. Което сега е малко абсурдно, защото стоя в Бусманци и чакам депортация", заяви Полфрийман.

Той отговаря лаконично на въпроса как планира бъдещето си: "Аз още не съм свободен, още съм в затвора и не мога да планирам бъдещето си".

Полфрийман коментира мотивите на Софийския апелативен съд за предсрочното му освобождаване.

„От 2015 година досега съм работил в затвора, също съм бил учител по английски, давал съм уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. Също съм бил в администрацията като секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години”, заяви Полфрийман.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов обяви преди дни, че през годините има данни, че Полфийман е правил опит за бягство.

"Според мен това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?”, попита Полфрейман.

И допълни, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува.

„Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване”, каза Полфрийман.

Той е изплатил малка част от 400 000 лева обезщетение за семейството на убития Андрей Монов.

„Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам както мога. Аз нямам пари”, каза Полфрийман.

Върховният касационен съд решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.