Разследване на Lupa.bg: Депутати променили Закона за наказанията заради Джок Полфрийман?

Мая Манолова подкрепила поправките

Общество
13:25 - 27 Септември 2019
3929
Разследване на Lupa.bg: Депутати променили Закона за наказанията заради Джок Полфрийман?

Депутатите от 43-то Народно събрание са гласували поправките на Закона за изпълнение на наказанията, които дали възможност на австралиеца Джок Полфрийман да излезе днес на свобода, научи Lupa. bg. Промените отразяват най-вече становището на организацията на предсрочно освободения затворник.

Тъй като не е имало становища на други неправителствени организации, може да се допусне, че именно заради Полфрийман са направени промените. Те са гласувани от 16 народни представители. Депутатите от БСП са ги отхвърлили.

Заедно с избраниците в 43-тото Народното събрание тогавашният омбудсман Мая Манолова също е дала зелена светлина на проектозакона, заради който бе пуснат предсрочно Джок Полфрийман. Тя обаче и дума не обелва сега за своята заслуга, заета с предизборната си кампания. 

Мая Манолова подкрепила законопроекта, спасил Джок Полфрийман

„Неправителственият сектор, подкрепил проектозакона, се представлява от сдружението на убиеца Джок Полфрийман, което внася две становища. Според регистъра сдружението е със седалище и адрес на управление в Централен Софийски затвор. В публичния регистър не фигурират документи как точно е станало учредяването и кой е разрешил адресът на Централен Софийски затвор да се ползва от частно юридическо лице”, коментира пред Lupa.bg журналистът Димитър Байрактаров.

Той обърна внимание, че заместничката на главния прокурор Пенка Богданова е възразила срещу поправките в Закона за изтърпяване на наказанията, но никой не е зачел мнението й.

Според последното опресняване на Закона осъденият може да излезе на свобода предсрочно, ако е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял не по-малко от половината от наложеното наказание. Също така той сам може да поиска да бъде пуснат от пандиза и да не ангажира затворническата администрация.