Джонсън: Смекчаването на мерките може да доведе до втора вълна на заразата

Свят
14:30 - 20 Април 2020
1963
Джонсън: Смекчаването на мерките може да доведе до втора вълна на заразата

Откакто мина през интензивното отделение, британският премиер Борис Джонсън стана предпазлив по отношение на смекчаването на мерките за борба с пандемията. Според него подобен ход може доведе до втора вълна на заразата, пише вестник London Evening Standard. 
 
Премиерът е заявил пред членове на правителството, че приоритетът му е да "помогне на Великобритания да се възстанови" и да стигне до това, което съветниците описват като "новата норма" след кризата с COVID-19.
 
Според информацията Джонсън е изразил притеснение, че смекчаването на мерките в страната може да доведе до "втора вълна" на заразяване с вируса и още една карантина, която на свой ред ще предизвика още икономически проблеми.
 
Самият Джонсън по-рано прекара няколко дни в интензивното отделение на лондонската болница, заради усложнения, свързани с COVID-19. Той беше изписан малко по-рано през април.
 
На този етап не се очаква той да се върне към своите задължения, които в момента се изпълняват от неговия заместник и външен министър Доминик Рааб, като това вероятно ще се случи едва през май. 
 
Междувременно правителството удължи мерките за карантина поне до началото на месец май. Когато обяви този ход, Рааб заяви: "Като цяло все още броят на новите заразени не е паднал толкова, колкото бихме желали".