Джордж Клуни: Западът трябва да унищожи ЧВК "Вагнер"

Русия
16:25 - 19 Юли 2023
2457
Джордж Клуни: Западът трябва да унищожи ЧВК "Вагнер"

Въпреки че статусът и местонахождението на руския олигарх Евгений Пригожин в момента са обвити в мистерия, бизнес империята му "Вагнер" остава огромна. Нейното нестабилно състояние обаче дава възможност на САЩ и другите западни страни да се противопоставят на Русия да продължи да използва тази наемническа армия.

Това пише актьорът Джордж Клуни заедно с правозащитника Джон Прендегаст в коментарна рубрика на The Economist.

Актьорът-носител на Оскар е съосновател на The Sentry, организация, която се стреми да блокира дейността на мултинационалните мрежи, които печелят от войни, репресии и клептокрация.

Клуни припомня, че методите, използвани от "Вагнер", най-ясно се виждат в Централноафриканската република (ЦАР) - там наемниците на Пригожин помагат на президента на страната да се задържи на власт като в замяна получиха концесии за добив на диаманти и злато. С активното участие на вагнеровците президентът на ЦАР се снабди с обучена паралелна армия, която да защитава режима му, масово използвайки терор и насилие срещу неговите опоненти.

Джордж Клуни отбелязва, че когато от организацията му The Sentry разпитвали войници от президентската армия в ЦАР, те признавали, че ЧВК "Вагнер" са ги обучили как да прилагат мъчения – да режат ръце и крака, да изтръгват нокти, да изгарят живи хора и т.н. Според Клуни подобни методи помагат на Русия да разширява влиянието си по света.