Джордж Вашингтон искал честни британски фермери, вместо "мърляви" американци

Намериха това в негово писмо, написано през 1796 година, докато все още е първи президент на САЩ

Свят
16:30 - 21 Февруари 2020
1967
Джордж Вашингтон искал честни британски фермери, вместо "мърляви" американци

Джордж Вашингтон, първият президент на САЩ, хвали честността на британските фермери и се опитва да привлече някои от тях към своите имения, тъй като местните са толкова "мърляви", според ръкописно писмо, написано през 1796 година (докато все още е първи президент на САЩ), пише "Ройтерс".

В писмо от три страници до графа на Бюкан, Вашингтон пита шотландския благородник дали знае за някакви "честни и дисциплинирани" земеделски производители, които биха искали да емигрират в Съединените щати, за да работят на неговата земя.

"Единствената ми цел е, ако има хора, които се местят и могат да се склонят да се присъединят и да станат наематели по плана, който аз предлагам, и ако са съгласни, те могат да решат докъде ще се съобразяват спрямо техните възгледи", пише Вашингтон.

"Не бих искал да го правя с мърлявите фермери в тази страна, ако имах основателна надежда да привлека този клас мъже, повече от който и да е друг (особено от Великобритания), където животновъдството се разбира добре и езикът е подобен", допълва Джордж Вашинготн.

Писмото е разкрито от Университета в Единбург. То е дарено на университета от шотландския енциклопедист и антиквар през 1870-те.

Вашингтон, баща основател на САЩ, който все още е на банкнотата от 1 долар, е революционен герой от войната, който изиграва основна роля в отхвърлянето на британското имперско управление и след това помага за обединението на новата независима нация като неин първи лидер.

Писмото от 1796 г. показва, че Вашингтон е планирал живот се след края на неговото президентство, което ще приключи на следващата година. След като изоставя тютюневите култури през 1760-те, той се съсредоточава върху пшеницата и предоставя условия за наематели.

Вашингтон се издигна над поколението си, той е висок над 1,80 см, страхотен ездач, елегантен танцьор и се превръща в американска икона. Смъртта му през 1799 г. предизвика национален траур за човек, който символизира силата, морала и легитимността на Съединените щати.

Франк Колиано, професор по американска история в Университета в Единбург, коментира пред БиБиСи, че е бил изненадан да открие, че университетът има писмо, написано от Филаделфия, тогава столицата на САЩ.

"Джордж Вашингтон и граф Бюкан си разменят около 18 писма през 1790-те, но да открия, че едно от тях е в нашата специална колекция е наистина невероятно", казва той.

"Да видиш писмото, действителното физическо писмо, е наистина невероятно и да можем да разгледаме написаното от Джордж Вашингтон, затова ставаме историци. Невероятно вълнуващо е."

Рейчъл Хоскър, заместник-ръководител на специални колекции в университета, заяви, че писмото от три страници е част от колекцията на Дейвид Леинг, която е подарена на университета по волята на антикваря, който е събрал голям брой писма от известни личности.

Колекцията включва и друго писмо от Вашингтон, вероятно писано от неговия секретар, до просветителския мислител д-р Адам Фъргюсън през 1778г.

Фъргюсън е част от мирната комисия в Карлайл, която се опитва да договори споразумение с революционните американски колонии. "Красотата на архивите и писма като това, които се намират в специални колекции, е, че виждате обикновения човек и личността", коментира Хоскър.

"Той може да е президент на Съединените щати, но ние го виждаме като човека, който е фермер, макар и фермер джентълмен, но вие виждате тази страна от него и точно това обичам да работя с тези колекции. Виждате хората в тях."