Джузепе Конте прави нов кабинет в Италия

Президентът Серджо Матарела връчи за втори път мандат за съставяне на правителство

Новини
13:02 - 29 Август 2019
1668
Джузепе Конте прави нов кабинет в Италия

Джузепе Конте е приел мандата, връчен му от президента на Италия Серджо Матарела за втори път и и ще състави ново правителство в Италия.Това стана възможно след като движението „Пет звезди” и Демократическата партия постигнаха политическо съгласие. Предстоящият нов състав на министрите бе наречен от медиите „жълто-червен”, от цветовете съответно на движението „Пет звезди” и партията на демократите.

След консултации с представители на политическите сили в парламента Конте ще представи своите министри на президента. Следва полагане на клетва и вот на доверие в двете камари.

Най-вероятно "Пет звезди" ще получат 8 министерства, демократите - 7 и едно ще вземе партията „Свободни и равни”, която ще подкрепя кабинета.

Под въпрос е дали да има вицепремиер или държавен секретар към министерския съвет – една традиционна фигура в италианските правителства.

Ясно е, че този път премиерът Джузепе Конте ще има съобразно правилата своята самостоятелност и няма да бъде засенчван, както стана при предишния кабинет и се случи за първи път в италианската политическа и институционална практика от вицепремиери-министри.

Сега Италия трябва да синхронизира с Европа бюджетната си програма и да реши вътрешни социално-икономически въпроси, както и такива от международен характер.

Желанието на президента Матарела е второто правителство на Конте да е до края на парламентарния мандат.

Изпадналият в опозиция лидер на „Лига” Матео Салвини нарече случилото се „международен заговор” и  омраза към него.