Кабинетът на Кирил Петков отива в историята на 24-и?

Политика
14:32 - 16 Юни 2022
9467
Кабинетът на Кирил Петков отива в историята на 24-и?

Кабинетът на Кирил Петков в коалиция с Демократична България и БСП, отива в историята най-вероятно на 24-и юни (петък). Източници на Lupa.bg в кулоарите на Народното събрание предвиждат дебатът по внесения проект за вот на недоверие от ГЕРБ, вече деклариран за подкрепа и от ДПС, и от ИТН, и от "Възраждане" да се проведе в сряда.

24 часа след това идва и самото гласуване, което означава, че премиерът ще се раздели с поста си едва 6 месеца след началото на фактическата "Промяна". 

Днешният импийчмънт на председателя на Народното събрание Никола Минчев показа пълна консолидация на редиците в Има такъв народ на Слави Трифонов след напускането на петимата депутати и обявяването им за независими като вариант да се осигури плаващо мнозинство за правителството.

Всички 20 останали в групата народни представители гласуваха като един "за" да вземат главата на Минчев в съглашателство с ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. А впечатляващ брой депутати гласува процедурата - цели 239. Това, според коментарите в кулоарите, сочи, че групата на Дългия не дава сигнали за допълнително разцепление. 

За да оцелее 99-ото правителство на България са нужни повече от половината депутати. В момента Кирил Петков и Асен Василев, флагманите на "Промяната" разполагат със 114 законотворчески гласа, а опозицията (вече мнозинство) показва забележителна тежест от 126 пръста.