Кабинетът назначи деветима нови губернатори

Квотата за политически назначения във Външно е била надвишена от предишните управляващи, отсече Лена Бориславова

Топ
12:17 - 05 Януари 2022 (обновена)
5417
Кабинетът назначи деветима нови губернатори

Деветима областни управители е назначил кабинетът "Петков" днес, обяви говорителката му Лена Бориславова след заседанието на министрите. Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пловдив, София-област, Смолян, Хасково, Добрич и Видин са с нови губернатори. Квотите са на ДБ и БСП. 

"Няма да има вменяване на нови функции, но те са част от политическия кабинет и трябва да се съобразяват с правителствените решения за регионалните политики и да търсят начин за подобряване на комуникацията между местната и централната власт", заяви Бориславова. 

По повод отзоваването на консула ни във Валенсия Пламен Георгиев, станал скандално известен с терасагейт скандала, тя уточни, че по данни на МВнР политическата квота е превишена от предишните кабинети. Затова се налага и ограничение на този брой. Дали ще бъде извършена цялостна промяна и преназначения, все още няма цялостна информация, уточни Бориславова. 

Външно трябвало да даде ясна оценка ии брой на превишените назначения. 

Следващата седмица трябва да стане ясен и окончателният списък с имена на губернаторите. 

По повод предстоящата среща на Кирил Петков с македонския му колега и визитата на Весела Чернева, Бориславова нарече действията "протягане на ръка". Днес всяко министерство ще предложи въпроси за лидерската среща така, че българският интерес да бъде максимално защитен. 

Ето и имената на част от новите губернатори: 

За областен управител на Пловдив-област е назначен Йордан Иванов. Той е юрист и досегашен заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив. Иванов е сред големите поддръжници на провеждането на реформа в общинската администрация, води битки срещу презастрояването и непрозрачното и неефективно харчене на парите на пловдивчани. Успява да спечели и съдебното дело срещу бившия кмет на града Иван Тотев заради отказа му да предостави информация за неработещия транспортен проект на Пловдив. В рамките на коалицията "Демократична България" ръководи екипа за политики в ресор "Децентрализация и регионално развитие" от 2018 г. 
 
Катя Панева е новият областен управител на Хасково. Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. Председател и създател е на фонд „Ин витро" в Димитровград. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници" и „Искам да гласувам", подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Людмила Илиева поема поста във Велико Търново. Тя е юрист, с над двадесетгодишна практика в областта на гражданското право. Илиева е втори мандат общински съветник в Горна Оряховица, а в периода 2015 г. – 2019 г. е заемала и поста заместник-председател на Общинския съвет. 

За областен управител на Видин е назначен Любен Иванов. Той e адвокат към Адвокатска колегия – Видин, а от 2015 г. е общински съветник в местния парламент.