Кабинетът назначи почетен консул в Лайпциг

Свят
15:02 - 11 Януари 2023
1536
Кабинетът назначи почетен консул в Лайпциг

Правителството прие решение за назначаване на г-н Хайко Шмидт, гражданин на Федерална република Германия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия и за откриване на консулство на Република България във Федерална Република Германия, ръководено от така назначеното почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище гр. Лайпциг и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дългогодишен и активен член на управителния съвет на Германо-българския форум и член на Германо-българското дружество в Лайпциг. Последователно подкрепя развитието на икономически контакти на местно и регионално равнище. През последните 20 години г-н Хайко Шмидт развива успешен бизнес в България и подпомага учредяването на бизнес и икономически структури от собствени фирми в България и в Саксония. Активно участва в сдружения с нестопанска цел, с дейност, ориентирана към задълбочаване на двустранните отношения, както и в съвместни проекти между български и германски университети, като осигурява стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и възможности за следдипломна квалификация на български абсолвенти за задълбочаване на практическия им опит и знания.

Говори свободно български език и присъства трайно сред германоезичните предприемачи в България, както и като подпомагащ установяването на български инвеститори в Германия, в областта на хранително- вкусовата промишленост, селското стопанство и околната среда. Координатор е на Германската Асоциация за устойчивост и управление на околната среда, секция България. Подпомага активно организационно и финансово дейността на българското училище в гр. Лайпциг.

Правителството счита, че с допълването на мрежата на почетните консули на Република България на територията на Федерална република. 

Германия с назначаването на още един почетен консул, със седалище във федерална провинция Саксония, в която България няма професионално дипломатическо представителство, ще допринесе положително върху развитието на двустранните отношения в редица области от взаимен интерес.