Кабинетът отложи визитата на Чавушоглу

Посещението остава за по-добри времена заради изявлението му, че Турция се е намесила в нашия Закон за вероизповеданията

Новини
13:55 - 09 Април 2019
1828
Кабинетът отложи визитата на Чавушоглу

Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в България, което трябваше да се състои на 9 април, е отложено за „по-добро време“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред телевизия Би Ти Ви.

Причина за отлагането на визитата е дипломатическото напрежение, което настана между България и Турция заради изказване именно на Чавушоглу през март. Тогава дипломат №1 обяви, че Анкара била принудена да се намеси при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския парламент. Изказването бе обвързано с местните избори в Турция, които се състояха няколко дни по-късно и на които управляващите загубиха влияние над големите градове.

Думите на Чавушоглу предизвикаха остра реакция в България. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов се опита на дълга среднощна среща в Румъния да получи извинение от турския вицепрезидент Фуад Октай. Това обаче не стана. Дни след местните избори в Турция от Анкара публикуваха изявление по темата.

Турците бяха категорични, че преводът бил грешен и „злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър, за да увредят отношенията на Анкара и София“. Въпреки това посещението му в България е отложено.

„Това е дипломатически знак. В дипломацията има различни варианти за реакция, това е един от тях”, обясни Захариева. Според нея обяснението за грешния превод е „някакъв вид тяхно извинение”. Чавушоглу говорил лично с нея във Вашингтон, където били по повод 70-годишнината на НАТО. „Отново подчерта, че погрешно е преведен, на турски думата била друга, натиск не бил оказвал”, разказа министърът.

Тя обаче поискала и превод. „Не говоря турски, не мога да кажа правилно ли е преведено или не. Все пак са го гледали няколко човека в Министерство на външните работи”, обясни Екатерина Захариева.