Кабинетът предлага 770 лв. минимална работна заплата

Бизнесът категорично е против решението на депутатите за скок до 850 лева.

Новини
20:08 - 12 Декември 2022
2844
Кабинетът предлага 770 лв. минимална работна заплата

Служебното правителство се включи със свое предложение за размера на размера на минималната работна заплата. Миналата седмица депутати от всички партии в парламента гласуваха минималната работна заплата да се определя с механизъм – да бъде 50% от средната за страната.

Това означава 850 лева, вместо досегашните 710 лв. В петък стана ясно, че служебният кабинет има свое предложение в размер на 770 лева.

Увеличението с 60 лева на минималната работна заплата, което служебният кабинет предлага, е аргументирано с инфлацията.

Бизнесът категорично е против решението на депутатите за скок до 850 лева.

"Необоснованото увеличаване на минималната работна заплата би могло да повлече със себе си увеличение на цените на някои стоки и услуги", посочва Мария Минчева, Българска стопанска камара.

Работодателските организации са по-склонни да се съгласят на варианта за 770 лева минимална заплата. "За нас като цяло това е един опит да бъде спрян този популизъм, който се случва в парламента", подчерта Мария Минчева, Българска стопанска камара.

От 2004-а насам Институтът за пазарна икономика представя своя алтернативна на годишния бюджет. Заради липса на официално внесено предложение от Министерство на финансите институтът е изготвил препоръки, вместо своя версия. Основната – максимално бързо да се състави финансова рамка.

"Нито знаем кой ще е финансовият министър, който ще приема бюджет, нито знаем кога ще го направим. Вече много по-свободно се говори – може да стане през юли, през втората част на годината. В един момент може да се стигне до сценарий цялата година да бъде без бюджет. Тоест все по-екстравагантно става", категоричен е Петър Ганев, Институт за пазарна икономика.

И предупреждава, че предложенията между първо  второ четене в закона, който удължава действието на Бюджет 2022 и през първите 3 месеца на следващата година, са заложени твърде много разходи.

"В най-консервативния план - това означава да се увеличи дефицитът с около 5% от БВП. Това означава доста сериозно надхвърляне на дефицита над познати граници", заяви Петя Георгиева, Институт за пазарна икономика.

В момента са внесени 16 предложения от депутатите за промени в удължаването на действащата финансова рамка.