Кабинетът предлага прости и бързи процедури за наемане на чуждестранни работници

Новини
17:25 - 20 Декември 2023
2114
Кабинетът предлага прости и бързи процедури за наемане на чуждестранни работници

Правителството предлага на Икономическия и социален съвет да разработи анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за осигуряване на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Решението е продиктувано от обстоятелството, че през последните години бизнесът в България все по-често сигнализира, че изпитва остър недостиг на квалифицирана работна ръка. Това налага освен традиционните начини за осигуряване на квалифицирани кадри за пазара на труда – дуално обучение, професионално образование, курсове и други, да бъдат проучени и възможностите за привличане на работници и специалисти от трети страни, посочват от правителството. 

Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка, заяви в края на ноември министърът на финансите Асен Василев, представяйки основните показатели на проектобюджета за 2024 година пред ресорната парламентарна комисия.