Кабинетът "Петков" отива на вот на недоверие

Политика
19:08 - 14 Юни 2022 (обновена)
4991
Кабинетът "Петков" отива на вот на недоверие

ГЕРБ дава кабинета на Кирил Петков на вот на недоверие. Това ще е първата такава процедура, откакто правителството на досегашната четворна коалиция съществува (от декември миналата година - б.р.). За да бъде успешен той са необходими гласовете на минимум 121 гласа. 

Тази глава от историята на България ще е позорна, единственото, което можем да направим, е тя да е кратка, заяви заместникът на Бойко Борисов Томислав Дончев. 

А бившият икономически министър Делян Добрев обвини правителството, че е стимулирало инфлацията. И започна разбор на действията на кабинета по отношение на газовите доставки, енергийната криза и заемите, теглени в последните седмици. Според Добрев макрорамката на държавата е счупена заради кредитите. 

И нарече правителството "некадърно, лобистко и корумпирано", обобщи той.

Там са и други ключови лица от трите мандата на Бойко Борисов като премиер - Деница Сачева и Лъчезар Борисов.

Мотивите за вота и подписите вече са събрани и ПГ на ГЕРБ го внася в деловодството още утре, уточни шефката на партийците в НС Десислава Атанасова. "Ще водим разговорите за бъдещето на страната в парламента, а не в мола, в апартаменти или в лаборатории", заяви тя като визира слуховете за последните срещи на премиера Кирил Петков. 

А Тома Биков коментира събитията от последните дни като "безпрецедентна криза, безпрецедентен позор". И каза, че това правителство трябва час по-скоро да си тръгне. 

В момента кабинетът "Петков" разчита на твърдата подкрепа на депутатите от своята група, тази на БСП и на Демократична България. Общият сбор на техните гласове е едва 109. Петима се отцепиха от ПГ на ИТН, като се очаква те да натиснат бутона "против" за вота, искан от ГЕРБ. При гласуване сега процедурата от хората на Бойко Борисов би била успешна. Общо ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН разполагат с цели 126 депутати.