Кабинетът "Желязков": 12 министри от ГЕРБ , 7 служебни и едно ново лице

Структурата повтаря правителствата на Николай Денков и Димитър Главчев

Политика
10:39 - 01 Юли 2024
2131
Кабинетът "Желязков": 12 министри от ГЕРБ, 7 служебни и едно ново лице

Ясно изразен партиен формат личи от проектосъставa на Министерския съвет, предложен от кандидат-премиера Росен Желязков днес. Кабинетът е изграден от познати фигури - 12 от тях са членове на ГЕРБ, а 7 са служебни министри от управляващото в момента правителство на Димитър Главчев.

По-слабо известен е само Владимир Темелков, зам.-кмет на Пловдив. Той е единственият от номинираните членове на ГЕРБ, който влиза в списъка, без да е част от парламентарната група на партията. Освен него, само Любен Дилов никога не е бил министър.

Кандидат-премиерът Росен Желязков заедно с Томислав Дончев, Николай Нанков, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова и Красен Кралев бяха министри в последното правителство на ГЕРБ, т.нар. "Борисов 3". Последните двама от тях бяха и част от кабинета "Борисов 2", а "рекордьорът" Томислав Дончев управляваше във всяко от трите правителства на Бойко Борисов. Делян Добрев пък попадна само в кабинета "Борисов 1", а Даниел Митов - единствено в "Борисов 2".

Седем от номинираните и сега са част от управляващото служебно правителство на Димитър Главчев. Това са министърът на финансите и настоящ вицепремиер - Людмила Петкова, на вътрешните работи - Калин Стоянов, на отбраната - Атанас Запрянов, на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков, на правосъдието - Мария Павлова, на земеделието - Георги Тахов, и на туризма - Евтим Милошев.

Предложеният кабинет е с един вицепремиер и общо 19 министерства. Структурата повтаря тази на последните две правителства - редовното на Николай Денков и служебното на Димитър Главчев. Ако вицепремиерът в първото оглавяваше Министерството на външните работи (Мария Габриел), а във второто - на финансите (Людмила Петкова), то сега Томислав Дончев отговаря за това на иновациите и растежа.