Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Позицията на НАТО е за ненамеса в конфликта между Русия и Украйна

Актуални новини
20:41 - 07 Август 2024
937
Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Кабинетът разреши на български военни да обучават украински военни на територията на страни членки от НАТО. 

С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, се посочва в мотивите. 

Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса, допълват от МС. 

Засега няма яснота колко военни ще участват. И къде ще обучават украинските военни. Знае се, че централата на инициативата е в германския град Висбаден. 

През 2022 г. България разреши участие на до 50 военнослужещи да участват в рамките на европейска мисия за обучение на военни от Украйна. Около 15 инструктори за бронетанкова техника бяха в Полша за около месец миналата година. Решението за помощната инициатива на НАТО беше взето на последната среща на върха на във Вашингтон. Дълго време съюзниците обмисляха името на инициативата. Германия възрази срещу използването на думата "мисия", защото внушавала изпращането на военни на НАТО в Украйна. 

Позицията на НАТО е за ненамеса в конфликта между Русия и Украйна.