Кабинетът ще предложи Бюджет 2023 с дефицит от 3% и връщане на 20% ДДС

Новини
15:29 - 15 Март 2023
2765
Кабинетът ще предложи Бюджет 2023 с дефицит от 3% и връщане на 20% ДДС

Служебният кабинет ще изготви проект на бюджет за тази година през април, когато изтича действието на удължения такъв за 2022 г. Това обяви на извънреден брифинг финансовият министър Росица Велкова.

Все още проект не е приет, но днес на заседанието на кабинета е обсъждана неговата концепция, както и промени в данъчните закони, които ще бъдат публикувани в петък, пише "Дневник". 

Тя посочи, че за целите на влизането на България в еврозоната проектът на бюджет ще бъде изчислен при 3% бюджетен дефицит, а намалената ставка на ДДС за някои стоки заради пандемията, която засега важи до края на юни, ще бъде предложено на следващото Народно събрание да се върне към общата от 20%.

Облекчената ставка се предлага да остане за хляба, брашното, бебешките харни и на книгите. Това означава, че се предлага облекчението да отпадне за горивата, тока, заведенията.

Министърът обясни, че всички разходни мерки, одобрени от 46, 47 и 48 Народно събрание биха довели до дефицит от 6,9% от прогнозния БВП за 2023 г. С това обясни и мерките, които предлага кабинетът по орязване на разходите. Самият проект на бюджет ще бъде представен ден след изборите - на 3 април, а е предвидено да се обсъди и приеме от Министерския съвет на 26 април и да бъде внесе за разглеждане от новия парламент.

В пакета данъчни закони, които предстои да бъдат публикувани, е заложено еднократно облагане на свръхпечалбата за всички предприятия,

а държавните, след приспадане на счетоводната загуба се предлага да внесат в бюджета 100% дивидент.

Министърът обясни, че свръхпечалбата ще бъде изчислена според европейски регламент - осредняват се печалбите за 2019 г., 2020 г. и 2021 г., увеличават се с 20% и се съпоставят с реализираната печалба за 2022 г., а върху разликата се начислява 33% данък. Плащането се предлага да е чрез авансови вноски от 1 юли всеки месец, а изравняващата вноска да се прави през 2024 г.