Къде са иРНК ваксините?

Викат хора за "Пфайзер" и "Модерна", бодат ги с "АстраЗенека"

У нас
13:48 - 25 Март 2021
5099
Къде са иРНК ваксините?

Скандални сигнали за укриване на иРНК ваксини на двата производителя - "Модерна' и 'Пфайзер" стигат до редакцията на Lupa.bg в последните дни. Не е ясно къде се пренасочват дозите от препаратите, но според уверенията на здравния министър проф. Костадин Ангелов от тази сутрин, те се използвали и от личните лекари, и за поставянето на първите игли на сега записващи се лекари и педагози. 

Каква е истината обаче? 

Мъж на средна възраст получава код от регистрацията си в единната информационна система за записване за ваксина, според който трябва да се яви в уречения ден, час и пункт, за да бъде поставена първата му доза. Датата е 29 март. Изненадващо обаче телефонът му звъни в сряда, на 24 март, от имунизационния център, откъдето го викат за спешна манипулация, тъкмо с иРНК ваксини.

Когато отива на място пък му съобщават, че от местното РЗИ са иззели всички дози с препарата и са останали само от векторната "АстраЗенека". Действието според сигнала, постъпил на редакционната ни поща, се развива в София. В същото време пациенти в Пловдив, Бургас и Ловеч разкриват, че в пунктовете, където работят техни близки лекари, занимаващи се с ваксинацията, иРНК-овите флакони били събирани, пак по спешност, и откарвани обратно в София. 

Казус №2: Пациенти, записани пак по регистъра, за иРНК ваксини, чиято дата е била насрочена за днес, изобщо не са били имунизирани. Причината, която лекарите посочват, е, че няма дози, въпреки уверенията от РЗИ, че те достигат до съответните медицински центрове и болнични кабинети. 

„Като отидох в Александровска на фургон РНК ваксините, ми казаха, че не ваксинират хора от системата, защото няма ваксини. Отидох при заместник-директора по административно-стопанска дейност Куманова. Тя ми каза, че електронната система за записване била на министерството, да се оплаквам в министерството. Да ви кажа, че от сутринта хора почти няма. Те седят тука във фургон Б и пушат цигари. Казаха - ние седим във фургона, защото няма ваксини", разказа един от потърпевшите пред БНР.