Кадиров: Чеченските отряди се върнаха в Украйна

Украйна
12:51 - 12 Септември 2022
3393
Кадиров: Чеченските отряди се върнаха в Украйна

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че по негово указание чеченските части отново са се върнали да воюват в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Той публикува видеозапис, в който депутатът от Държавната дума на Русия Адам Делимханов, придружаван от чеченски военни, заявява, че републикански части "в размер на 10 хиляди души" ще действат в "Херсонска област, Запорожие и Донецката народна република".

Според Кадиров чеченските части са се върнали в Украйна, след като са получили отпуска.

Новината за завръщането на чеченците в Украйна се появи на фона на успешната контраофанзива на украинските войски, които успяха значително да напреднат в посока Харков.

Украинското военно командване и правозащитната организация "Вайфонд" заявиха, че чеченските батальони до голяма степен не могат да бъдат формирани на доброволна основа: властите на републиката могат да принудят хора да отидат на война с криминално минало или под заплахата от наказателно дело.

Според изданието „Инсайдър” (признато в Русия за "чуждестранен агент" и "нежелана организация"), в някои региони на Чечения процъфтява система на корупция за отпуск от военна служба. Мъжете са отвличани и след това за тях е искан откуп, заплашвайки ги, че в противен случай ще ги изпратят да се бият в Украйна.