Къдрави пуешки (пилешки) шишчета с фъстъчен сос

за 20 броя, 50 мин

Кухня
10:50 - 06 Септември 2022
2392
Къдрави пуешки (пилешки) шишчета с фъстъчен сос

Продукти

500 г филе пуешки или пилешки гърди

1 лайм или ½ лимон

1 скилидка чесън

3 с.л. соев сос

1 с.л. сусамово олио или зехтин

4 глави лук

125 мл зеленчуков бульон

100 г фъстъчено масло

1 ч.л. кафява захар

сол

лют червен пипер

 

Приготвяне

Пуешкото филе се нарязва на 20 дълги ленти. Всяка се нанизва вълнообразно на шишче.

Изцежда се сокът на лайма и 2 с.л. се смесва със счукания чесън. Добавят се соевият сос и сусамовото олио и се разбърква.

В маринатата се накисват шишчетата поне за 1 час.

Обеленият лук се наситнява. Вари се в бульона на тих огън 20 мин., като се разбърква от време на време. Маха се от огъня и се смесва с фъстъченото масло и захарта. Подправя се със сол, лют червен пипер и останалия сок от лайм.

Маринованите шишчета се пекат на скара или на оребрен тиган 8-10 мин., като се обръщат няколко пъти и се мажат с марината.

Поднасят се с фъстъчения сос.