Къдрави пуешки (пилешки) шишчета с фъстъчен сос
за 20 броя, 50 мин
Продукти
500 г филе пуешки или пилешки гърди
1 лайм или ½ лимон
1 скилидка чесън
3 с.л. соев сос
1 с.л. сусамово олио или зехтин
4 глави лук
125 мл зеленчуков бульон
100 г фъстъчено масло
1 ч.л. кафява захар
сол
лют червен пипер
Приготвяне
Пуешкото филе се нарязва на 20 дълги ленти. Всяка се нанизва вълнообразно на шишче.
Изцежда се сокът на лайма и 2 с.л. се смесва със счукания чесън. Добавят се соевият сос и сусамовото олио и се разбърква.
В маринатата се накисват шишчетата поне за 1 час.
Обеленият лук се наситнява. Вари се в бульона на тих огън 20 мин., като се разбърква от време на време. Маха се от огъня и се смесва с фъстъченото масло и захарта. Подправя се със сол, лют червен пипер и останалия сок от лайм.
Маринованите шишчета се пекат на скара или на оребрен тиган 8-10 мин., като се обръщат няколко пъти и се мажат с марината.
Поднасят се с фъстъчения сос.