Кафето се превръща в луксозна стока по света

Цените остават високи заради по-дългите сухи сезони

Новини
14:29 - 02 Август 2024
1260
Кафето се превръща в луксозна стока по света

За стотици милиони по света началото на деня вече е съпроводено с удар по джоба по-тежък от преди. Сутрините без кафе са немислими за мнозина, но цената му върви нагоре и основната причина е една - климатът удря по добивите, а това неизбежно прави зърната все по-скъпи.

"Ако времето не е добро, нямаш добър добив. С ниските добиви цената на производството очевидно се повишава", коментира пред CNN Томас Еделман, четвърто поколение производител на кафе.

Международната организация по кафето обяви, че референтната ѝ цена е достигнала 13-годишен връх. Главен проблем са по-дългите сухи сезони и според експерти цените могат да останат високи задълго, тъй като проблемите идват от климатичните промени.

"Кафето е много сложна суровина. Имате няколко вериги на търсене и предлагане",

коментира един от тях пред медията.

Според проф. Майкъл Хофман от университета "Корнъл" кафето е по-чувствително към температурните промени от други култури: "Климатичните промени стават все по-тежки. Представете си още по-нестабилно време, повишаващи се температури - и техният ефект върху работещите по плантациите. За клиентите вероятно кафето ще стане по-скъпо".

Това се видя неотдавна в Бразилия, производител на около 60% от използвания в индустрията преимум сорт Арабика. През 2021 г. нехарактерно падане на температурите унищожи реколтата и цената по света скочи около двойно на нормалната - и още не се е върнала на старите нива.

Някои купувачи се пренасочват към по-евтиния сорт Робуста, който у нас е традиционно популярен, но по света се използва предимно за инстантно кафе. Той е по-устойчив на жега и суша, но също страда от екстремното време. Виетнам - най-големият му производител, намали износа със 7 на сто след няколко поредни лоши години.

Така предлагането на Робуста намалява, а търсенето расте. С него - и цената.

При това - до степен именно този сорт да е главен фактор за поскъпването на общата цена на кафето през 2024 г.

От италианския производител Lavazza коментираха пред CNN, че индустрията е изправена пред "перфектна буря" от климатични промени, слаба реколта, войни, спекуланти и силен долар. Президентът на компанията Джузепе Лаваца коментира пред FT, че очаква още 10% скок на крайната цена.

Nestle обясниха спада на печалбата си с по-скъпата Робуста и оттеглянето на по-чувствителните в ценово отношение купувачи заради предходните вдигания на цените.

Според експерти ситуацията няма да се промени скоро - но и търсенето на кафе няма да спадне, защото особено за големите му почитатели няма алтернатива, пише money.bg.