Как Алексей Петров се превърна в "лоялен гражданин"?

Бившата барета предаде на премиера Бойко Борисов изчезнал от ДАНС доклад за корупция, Станишев отиде на съд, но го оправдаха

Политика
12:05 - 21 Август 2023
7053
Как Алексей Петров се превърна в "лоялен гражданин"?

През 2009 г. Алексей Петров бе в центъра на скандала, избухнал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Според тогавашния премиер Бойко Борисов папката с доклада, съдържащ квалифицирана информация, е върната от Алексей Петров, който го е направил като "лоялен гражданин". Изгубеният доклад обаче дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев. Това обаче не попречи на тогавашната власт и най-вече на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да проведе акция "Октопод" срещу "лоялния гражданин" на републиката и да го задържи няколко месеца по-късно в обвинение, че е лидер на организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Преди да бъде арестуван Алексей Петров е предоставил на премиера Бойко Борисов доклад на Държавна агенция „Национална сигурност” относно действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху министерства и държавни структури. За това съобщи през октомври 2009 г. самият министър-председател.

Информацията в доклада е секретна и не можеше да бъде разкрита. Докладът е изготвен от ДАНС с регистрационен номер в 5 екземпляра с дата 8.10.2008 година. Екземпляр номер 2 е бил занесен лично на бившия премиер Сергей Станишев, а първият екземпляр е  в ДАНС. В края на мандата обаче този доклад отсъства от протокола на регистратурата в Министерския съвет.

„Някой е взел сигурно пари за тази работа, за да ги предупреди тези кръгове и лица”, коментира тогава Борисов и направи извод: „Станишев е създал ДАНС като политическа полиция”. Борисов уточни, че ако не е бил скандалът с предишния доклад на ДАНС, който беше публикуван във вестник „Галерия” нямаше да обяви сега тази информация. Той се е опасявал, че ако не го направи, някой друг в рамките на ден-два, ще го оповести в медиите.

Премиерът не пожела да коментира какви са мотивите на Алексей Петров да му предаде доклада, още повече, че самият той присъства в доклада, неясно защо и какво е написано там за него. Министър-председателят бе озадачен от това, че самите притежатели на доклада са предупреждавали тези кръгове. „И когато това лице е премиер не знам какво трябва да се направи”, каза той. "Това доказва, че нямаме държава и специални служби”, бе коментарът на Бойко Борисов.

Информацията за описаните в документа лица и кръгове е поместена върху 30 страници. Този доклад Борисов посочва като екземпляр номер 2 – този, получен лично от Станишев. Борисов твърди, че е написал резолюция веднага и го завел в секретното деловодство, както и го е изпратил на главния прокурор с молба да се направи проверка за автентичността на доклада и как е излязъл от държавните структури.

Екземпляри от доклада са били предоставени преди още на главния прокурор Борис Велчев, председателя на 40-то НС Георги Пирински, президента Георги Първанов.

В действията на Алексей Петров пък Сергей Станишев заподозря политически интереси, свързани с лявото пространство.

„Наивно е да се мисли, че съм го прибрал и съм го дал на някой, за да го предпазя. Защото елементарното е да си направиш ксерокопие. Аз съм заинтересован от това да се направи истинска проверка. Мисля, че ще стане ясно, ако се направи такава, че точно в предишния мандат не е имало политически чадър над никой.

Защото по този конкретен доклад, за който предполагам, че става дума, тъй като не е казано ясно, ще стане ясно, че е направена проверка и в ДАНС, и от прокуратурата, и би трябвало гражданинът Алексей Петров да има спомени за това, предполагам. Разбира се, възниква въпросът по какъв начин Алексей Петров, който е бил служител на ДАНС, разполага с такъв доклад и тук действително трябва да се направи много сериозна проверка", коментира в началото на скандала Сергей Станишев.

В крайна сметка бившият премиер социалист отиде на съд, след като през юли 2010 г. прокуратурата му повдигна обвинение за загубени от него 7 секретни документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два – от МВР, един – от министъра на отбраната, и един от НАТО. Документите, според разследващите, са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

Шест години по-късно Сергей Станишев беше напълно оправдан по обвинението, че е загубил 7 документа с класифицирана информация. Обвинителите искаха на експремиера да бъде наложена глоба, а не да носи наказателна отговорност.

Като свидетели по това бяха разпитани премиерът Бойко Борисов, както и бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.