Как България отбелязва 139 години от Съединението

Военни ритуали, шествия и възстановки в редица градове

Актуални новини
12:30 - 06 Септември 2024
889
Как България отбелязва 139 години от Съединението

На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на България. През есента на 1885 г. България защитава правото си да върне в границите си земята, която й принадлежи.

Ето и как преминават честванията у нас:

София

В София започнаха честванията по повод Съединението. Церемонията е пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг.

В програмата за празничното честване участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

На честванията присъстват кметът Васил Терзиев, депутати, общински съветници.

Благоевград

С военен ритуал и полагане на венци и цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Съединението. В ритуала участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, а почетният караул прие командирът полк. Кирил Спаневиков. 

В словото си по повод 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България кметът на Благоевград Методи Байкушев каза, че „удивително си приличат първите години свобода на България с годините, в които живеем и днес – политическа нестабилност, безброй правителства и подла и нагла намеса от чужди сили, особено от една“. Пред събралите се на централния площад „Георги Измирлиев“ военни, представители на различни институции и жители на града Байкушев припомни от историята акта на Съединението, неудържимия български дух, желанието за обединение, „което не може да бъде спряно с нищо“. Кметът на Благоевград прочете и откъс от книгата на Димитър Маринов „Стефан Стамболов и новейшата ни история“, в който Маринов разказва за първите мигове след обявяването на Съединението.

По време на днешното тържество, посветено на 139-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, бяха припомнени и основни моменти от миналото на българския народ, първите години след Освобождението и единността и патриотизма, с които българите показват политическата си зрялост и волята за свободно развитие. На днешната дата обръщаме поглед назад в историята, за да се поучим от геройството и родолюбието на предците ни, каза водещата на днешното тържество Ивана Дякова. 

В тържествения ритуал по отбелязване на днешния празник участва и Биг Бенд – Благоевград. Венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха представители на държавната и местна власт, свещеници към храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, представители на различни културни институции, политици и граждани. 

Ямбол
 
С тържествен военен ритуал и празнично шествие Ямбол отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон.

Почетния строй прие полк. Милен Димитров – началник на гарнизон Ямбол и командир на 22-ра авиобаза „Безмер“. Благодарствен молебен за деятелите на Съединението отслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий – протосигнел на Сливенската митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, в съслужение с отец Стоян и отец Жельо.

„Историята ни учи, че сме били най-силни, когато сме били единни. Нека съединението днес не бъде само на думи, а всички заедно да работим за една силна, независима държава, в която всеки един от нас има своето място и има своя глас. А нашите дела ще бъдат оценени от тези, които идват след нас. Честит празник“, обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В словото си кметът на Ямбол изтъкна смелостта и обединението, което са имали българският народ и българските политици през 1885 г. за Съединението на България. „Но смели ли сме днес и ние да защитаваме истината, и смели ли са нашите държавници да отстояват нашите национални интереси пред чуждите държави и пред техните представителства“, каза още Валентин Ревански. 

След церемонията от площада потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. В празничната процесия се включиха стотици граждани, военнослужещи, представители на местната и държавна власт, на политически партии. 

По случай празника днес е обявен „вход свободен“ в Културно-информационния център "Безистен" и Музея на бойната слава в Ямбол. 

Варна

Шествието в града започна от мястото, където е оповестено Съединението, възстановка на тези действия показа какво е станало в този паметен ден.