Как да разпознаем вегетативната дистония?

Проф. Иван Миланов с ценни съвети за неврологичното заболяване

Здраве
13:53 - 11 Май 2022
3133
Как да разпознаем вегетативната дистония?

Седмицата на осведомеността за дистонията се провежда в рамките на целия Европейски съюз, всяка година от 4 до 11 май. Това е седмица, посветена на повишаване на осведомеността относно дистонията, неврологично хиперкинетично двигателно разстройство.

Тази година, за първи път и България се включи в тази европейска инициатива под мотото „Да разпознаем дистонията“. 

Основен лектор на събитието беше акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. – председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум".

По отношение на дистонията Акад. Миланов подчерта, че пациентите, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат към невролог. Той отбеляза, че ако се проявят подобни симптоми, трябва да се консултирате с невролог. Диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната медицинска помощ“, отбеляза Акад. Миланов. Невролозите поставят диагноза въз основа на обстоен клиничен преглед. 

Акад. Миланов от болница "Св. Наум" в София подчерта, че причините за дистонията са различни. Заболяването може да е генетично, но също така може да бъде причинено от травми, лекарства, други вещества, мозъчни увреждания или други неврологични заболявания. Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, тоест дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло. Акад. Миланов посочи, че дистонията силно променя външния вид на човека и може да стигматизира пациентите в обществото. 

Точният брой на пациентите с дистония в България не е известен, тъй като не съществуват мащабни епидемиологични изследвания проведени в страната. Обаче можем да направим изводи от данни от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население, каза Акад. Миланов. Има данни, например,  в Обединеното кралство приблизително 70 000 души са със заболяването дистония, от които около 8 000 са деца.  

 „Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и след това се появяват отново“, отбеляза Акад. Миланов. Това неврологично разстройство на движението се лекува с инжекции с ботулинов токсин.