Как едно диско парче стана химн на феминизма? (ВИДЕО)

Изпълнителката на Girls Just Want To Have Fun Синди Лопър стана на 66

Легенди
12:24 - 24 Юни 2019
3862
Как едно диско парче стана химн на феминизма? (ВИДЕО)

Почти на всяко женско парти до ден днешен част от плейлиста е парчето Girls Just Want To Have Fun (Момичетата искат само да се забавляват) на Синди Лопър. Забавна, ритмична, лесно запомняща се песен, която обаче носи много по-дълбоко и смислено послание. Парчето на Синди се превръща в стимул и мотивация за жените от 80-те, което по това време все още се страхуват да казват това, което мислят и желаят.

Girls Just Want To Have Fun става химн в зората на феминисткото движение. Песен, която олицетворява свободата на духа, за която жените мечтаят. „Момичетата просто искат да се забавляват”.  С тези думи Синди обрисува простичките желания в женското сърце и накара милиони жени по целия свят да си ги припяват, докато са на работа, вкъщи, слагайки децата да спят или просто танцувайки, докато готвят.

Във видеоклипа към песента Girls Just Want To Have Fun виждаме жени от всякакви раси, етноси и възраст, които се забавляват, танцуват по улиците, усмихват се и са щастливи, безгрижни.

Със своя хит Синди успява да разгори не само бъдещите феминистки формации, но и прокламирането на равенството между хората и толерантността към „различните”. 

Синди навърши 66г. само преди няколко дни, но нейният образ продължава да е символ на бунтарството и опълчването срещу наложените несправедливи норми в обществото.

Girls Just Want To Have Fun може и да се смята за химн на феминизма, но със сигурност  и голяма част от мъжката аудитория харесва вечния хит на Синди Лопър. Песента има над 763млн. гледания в най-голямата платформа за видеосподеляне и над 2,7 млн. харесвания.