Как Катар и Франция сключиха тайна сделка и излъгаха футболния свят

Световната купа е твърде голяма за тази страна

Коментар
09:25 - 20 Ноември 2022
19680
Как Катар и Франция сключиха тайна сделка и излъгаха футболния свят

Само часове ни делят от началото на Световното първенство по футбол в Катар, подготовката за което беше съпътствана от много скандали. Изглеждаше, че нещата са се успокоили, но в навечерието на турнира бившият президент на ФИФА Йозеф (Сеп) Блатер реши отново да налее масло в огъня, като нарече домакинството на Катар на Световната купа "грешка". Опозореният швейцарски функционер разкри и неизвестни досега подробности за начина, по който е взето решението, както и за големия конфликт на интереси при организирането на турнира.

От френска страна
Бившият шеф на ФИФА даде интервю за швейцарското издание "Tages-Anzeiger", цитати от което моментално се разпространиха в световните медии. Фокусът на интервюто беше Световното първенство по футбол в Катар, за което Блатер каза много интересни неща. Например, според функционера решението турнирът да се проведе в тази близкоизточна страна е било грешка.

Футболът и Световната купа са твърде големи за тази страна. Аз съм отговорен за този избор, защото по това време бях президент на ФИФА. Но историята няма да се промени.

Блатер също така разкри, че първоначалното намерение е било турнирът да бъде даден на САЩ. Идеята беше Световната купа да дойде в Америка след Русия, като "жест на мир между двама политически съперници".

Сега е ясно, че идеята е била безсмислена, но през 2010 г. тя се струва добра на Блатер, който успява да зарази Мишел Платини, тогавашен ръководител на УЕФА. Организацията е най-мощната от всички конфедерации, които съставляват ФИФА, така че европейската подкрепа може да улесни вземането на важни решения в световния футбол.

В навечерието на гласуването обаче тогавашният френски президент Никола Саркози потърси среща с Платини, за да помоли ръководителя на УЕФА да улесни избора на Катар за съорганизатор на Световното първенство по футбол. Според Блатер неговият колега от УЕФА веднага е забравил за споразумението им и е побързал да изпълни мисията си. В крайна сметка именно подкрепата на УЕФА беше решаваща за одобряването на кандидатурата на Катар.

В скандално интервю швейцарският функционер разкрива и какво общо има внезапната любовна връзка на Саркози с Катар. Според Блатер преди срещата си с Платини френският президент е имал много ползотворен обяд с престолонаследника на близкоизточната държава. Разбира се, става дума и за пари. Шест месеца по-късно Катар закупи от френската компания изтребители на стойност 14,6 млрд. долара.

Разкритията на Блатер бяха само потвърждение на разследването Football Leaks, публикувано през 2018 г. Още тогава Франция и Катар бяха обвинени в организирането на корупционна схема, но тя не беше свързана с изтребители, а с по-футболни неща.

Твърди се, че в замяна на съдействието си за популяризиране на офертата французите са продали губещия тогава ПСЖ на катарски шейхове и са им позволили да пуснат спортния канал BeIN Sports, който веднага е платил 90 милиона евро за правото да излъчва мачове от френската лига. Разследването се оказва доста авторитетно, но не всички вярват в неговата обективност. След новото изявление на Блатер съмняващите се са много по-малко.

Отказано
Трудно е да се каже защо Блатер е решил да се зарови в миналото точно преди началото на Световното първенство по футбол. Може би изпълнява нечия поръчка, а може би звездите просто са се подредили. Така или иначе, нито той, нито Платини имат какво да губят. През 2015 г. и двамата бяха отстранени от футбола за осем години по обвинения в корупция и пране на пари и въпреки че този срок скоро ще изтече, невъзможно е да видим някой от тях отново на значима позиция във футбола.

Блатер вече е на 86 години, а колегата му, въпреки по-младата си възраст в сравнение с швейцареца, е нанесъл непоправими щети на репутацията му.

Поредното нападение срещу французина, изглежда, няма да влоши нещата. Между другото, Платини не реагира на разкритията на Блатер. Или той няма какво да каже по този въпрос, или по принцип е решил да се откаже от публичност.

Също така е много интересно дали след интервюто на Блатер ще бъдат открити нови дисциплинарни и евентуално наказателни процедури срещу Платини. В края на краищата, в тази ситуация са били засегнати интересите на САЩ и те никога няма да пропуснат възможността да се разправят с отговорните за това ужасно престъпление.

Да спретнем скандал
Докато Световното първенство по футбол в Русия нямаше аналог по отношение на организацията, а много играчи, треньори, фенове и високопоставени спортни служители го нарекоха най-добрия Мондиал в историята, турнирът в Катар стана безпрецедентен по броя на скандалите още преди началото си.

Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) публикува обширно разследване на катарските власти няколко дни преди изповедта на Блатер.

Оказа се, че през последното десетилетие те са похарчили гигантска сума пари, а именно почти 400 милиона долара, за да шпионират високопоставени служители на ФИФА. Целта беше да се намери мръсотия, която да помогне на катарците да заглушат функционерите, които са решили да критикуват решението Световната купа да бъде дадена на страната. Трудно е да се каже дали Катар е постигнал желания ефект от пълното наблюдение, но те запазиха турнира.

Един от основните проблеми при подготовката на Катар за Световната купа беше неспазването на правата на работниците, които изграждаха стадионите и другата необходима инфраструктура. Страната никога не е организирала събитие от такъв мащаб, така че трябваше да започне почти от нулата. За тази цел властите набират около два милиона работници, предимно от Югоизточна Азия. През 12-те години на подготовка на турнира активисти за правата на човека алармираха за нечовешките условия на труд, като най-оплакващ беше докладът на Amnesty International, публикуван през март тази година.

Беше уточнено, че на работниците често се забавя или изобщо не се плаща, принудени са да работят по 12-14 часа на ден, не получават почивни дни, както и заплашват с физическа саморазправа тези, които не са съгласни с тези незавидни условия на труд и искат да подадат оставка. Освен това през 2021 г. вестник "Гардиън" публикува разследване, в което се посочва, че

6,7 хил. работници са загинали директно на строителните площадки на Световната купа в Катар. Основните причини са токов удар и падане от височина. Властите в близкоизточната страна категорично отхвърлиха обвиненията, обвинявайки Запада, че се опитва да опетни репутацията им.

Още от самото начало се ангажирахме добросъвестно с изграждането на спортни съоръжения и изслушвахме внимателно всички критики. Дори смятахме, че някои от критиките са положителни и полезни за подготовката на Катар за Световната купа през 2022 г. Но скоро ни стана ясно, че кампанията продължава и включва цяла поредица от организирани фалшификации от така наречените критици.

Вторият въпрос, който предизвиква голяма загриженост у световната общност, е спазването на правата на сексуалните малцинства в Катар. По-точно, самите катарци нямат проблеми с това; според местните закони човек може просто да се озове зад решетките за демонстрация на еднополова любов.

През октомври катарските власти обещаха да разрешат на хомосексуалните фенове да се държат за ръце и дори да издигат знамена на дъгата, но мнозина не вярват в търпението на катарците и съветват да не се тества степента на прогресивност на местните правоприлагащи органи.

Друг наболял въпрос е продажбата на бира на стадионите. Катар е страна, в която не се пие алкохол, живее се според шериата и не възнамерява да се откаже от принципите си от самото начало, дори заради Световната купа. Те обаче не успяха да устоят на натиска на известен производител на бира, който има дългосрочен договор с ФИФА. Така че на Световната купа все пак ще има бира. Макар и с редица уговорки.

Тази освежаваща за много фенове напитка ще се продава на прилежащите към стадионите територии в продължение на три часа преди мача и един час след края му. Снек баровете в арените ще бъдат без алкохол, така че феновете ще могат да си носят бира само на трибуните. Засега в Русия все още има пълна забрана за стадионите, но преди четири години по време на Световната купа феновете можеха спокойно да се насладят на бира директно от стадионите, докато гледат мачовете.

Въпреки известните скандали и многото обективни грешки, допуснати от организаторите, Световната купа по футбол е едно от най-големите световни спортни събития и по отношение на зрителския интерес се равнява на Летните олимпийски игри.

Искаме да вярваме, че всички мрачни истории ще останат встрани от турнира и че Световната купа ще бъде запомнена само с ярката игра на играчите и страстните емоции на феновете от цял свят. А след като първенството приключи, ще можем спокойно да разберем кой е виновен и какво трябва да се направи, за да не се повтаря това в бъдеще.