Как Нийл Мопей, Моуриньо и Глен Мъри помогнаха на Меси да спечели Световната купа?

В сложните системи има привидно незначителни модели и детайли, които управляват по-големи резултати

КАТАР 2022
17:33 - 21 Април 2023
4377
Как Нийл Мопей, Моуриньо и Глен Мъри помогнаха на Меси да спечели Световната купа?

Сигурно сте запознати с ефекта на пеперудата: концепцията, че на пръв поглед незначителни и маловажни събития могат да предизвикат верижна реакция, която да вдъхнови нещо по-значимо по-нататък.

Класическият пример е, че пеперуда, която размахва крила в Бразилия, може да предизвика торнадо в Тексас. Това наистина е мисловен експеримент, коментар, направен, за да се илюстрира мнението на един професор по метеорология на име Едуард Лоренц през 60-те години на миналия век, но също така по същество представлява основата на теорията на хаоса: идеята, че в сложните системи има привидно незначителни модели и детайли, които управляват по-големи резултати.

Това се отнася за всички сфери на живота, но е особено важно за футбола. В края на краищата това е игра, която винаги започва при едни и същи основни условия - 11 играчи на терена с топка, започвайки от центъра на терена, но всеки път се развива по различен начин.

Това се отнася и за футболния свят като цяло. Като например това, че Лионел Меси най-накрая спечели Световната купа.

Много хора изтъкнаха, че може да се използва ефектът на пеперудата, за да се проследи необикновеният триумф във финала до момента, в който през 2020 г. Бернд Лено е бил блъснат от Нийл Мопей... Но можем да направим нещо по-добро от това.

Ето го и окончателният ефект на пеперудата на финала на Световното първенство по футбол през 2022 г., подхождайки изключително сериозно и научно към разкриването на истинския източник на триумфа на Аржентина и че всичко води началото си от един мач в Трондхайм през 2006 г....

Аржентина и Меси печелят Световната купа

Освен че е най-добрият футболист на всички времена, Лионел Меси вече може да се похвали и с най-пълноценната кариера на всички времена, тъй като е спечелил всяко голямо състезание, в което е участвал.

Наред с многобройните му клубни и индивидуални награди сега са Копа Америка и Световната купа - двете най-високи отличия за аржентински играч на международната сцена. Но дали щеше да спечели някое от тях без Еми Мартинес?

Мартинес беше героят на Копа Америка през 2021 г., като спаси три дузпи при победата над Колумбия на полуфинала, а след това направи подобни изпълнения и на Световно първенство срещу Нидерландия и Франция.

Но това нямаше да се случи, ако...

Франко Армани даде положителна проба за COVID-19

В навечерието на Копа Америка през 2021 г. стражът на Ривър Плейт Франко Армани беше действащият вратар на Аржентина. Той не беше направил почти нищо лошо, като започна всички международни състезания, откакто замени Вили Кабайеро на Световното първенство по футбол през 2018 г., а като вратар, спечелил два пъти Копа Либертадорес, малцина можеха да се съмняват в качествата му.

Проблемът беше, че той продължаваше да дава положителни проби за COVID-19. Направи го преди Аржентина да се изправи срещу Чили в квалификационен мач за Световното първенство точно преди тази Копа, така че въпреки факта, че беше играл за Ривър Плейт няколко дни по-рано, Лионел Скалони не можеше да го избере. Мартинес зае неговото място и оттогава не го е сменял.

Но това нямаше да се случи, ако...

Нийл Мопей контузи Бернд Лено

Може би си спомняте мача. Беше в онзи странен, леко сюрреалистичен период, малко след като COVID-19 бе държал всички ни далеч от футболните мачове, но липсата на когото и да било по трибуните не попречи тази среща между Брайтън и Арсенал през юни 2020 г. да се превърне в доста ожесточена.

Искрата, която подпали деня, беше предизвикателство от страна на нападателя на Брайтън Нийл Мопей, който накара стража на Арсенал Бернд Лено да се приземи тежко на левия си крак, да нарани коленни връзки и в крайна сметка да го остави извън игра до края на сезона.

Мартинес го замества още същия ден и е изключителен през останалата част от кампанията, а когато става ясно, че Лено ще бъде първи избор, когато възстанови физическата си форма, Мартинес преминава в Астън Вила, където формата му спечелва място в отбора на Аржентина.

Но това нямаше да се случи, ако...

Глен Мъри вкара гол срещу Уест Бромич с топките си

През 2018-19 г. Брайтън не беше плодотворен отбор. Те успяха да вкарат 35 гола в 38-те си мача във Висшата лига, като само трите изпаднали клуба вкараха по-малко през сезона.

Глен Мъри беше единственият им надежден голмайстор, който намери мрежата 13 пъти в лигата, но тъй като в началото на сезона навърши 35 години, игровото му време трябваше да се управлява внимателно, така че той почиваше за преиграването за ФА Къп срещу Уест Бром.

Уви, тяхната яловост беше очевидна и Мъри беше повикан от пейката, което даде резултат: Мъри вкара два пъти, втория с десния си крак, а първия... как да кажем деликатно... не, няма смисъл да се опитваме да бъдем деликатни: вторият влезе с тестисите на Мъри.

През този сезон имаше много други моменти, когато Брайтън вероятно реши, че се нуждае от нов нападател, но случаят, в който трябваше да разчита на особеностите на Мъри, за да ги спаси срещу отбор от Чемпиъншип, беше точно там в мислите им.

В края на сезона те платиха на Брентфорд 20 млн. паунда (24,3 млн. долара) за Нийл Мопей.

Но това нямаше да се случи, ако...

Хал Робсън-Кану споменава, че баба му е родена в Уелс

Интимните зони на Мъри не свършиха цялата работа за Брайтън тази вечер: те бяха значително подпомогнати от това, че Хал Робсън-Кану трябваше да излезе контузен, но Уест Бром вече беше направил пълния брой смени, което означаваше, че трябваше да играят допълнително време с 10 души.

Робсън-Кану, както си спомняте, подписа за Уест Бром отчасти заради изявите си за Уелс на Евро 2016; беше свободен агент, когато вкара този гол срещу Белгия, след като договорът му с Рединг беше изтекъл.

Но той играе за Уелс само благодарение на случайна среща на тренировъчната база на Рединг през 2010 г. Брайън Флин, тогава треньор в националния отбор, гостува там на Саймън Чърч, а съотборникът им Глен Литъл се пошегува, че Робсън-Кану "може да играе за Уелс, защото ходи на почивка там".

Робсън-Кану изтъкна, че го прави, защото баба му е родена в Уелс, което наистина му дава право да играе за тях... и шест години по-късно вкара може би най-великия гол в историята им.

Но това нямаше да се случи, ако...

Роберто Манчини натиска Крейг Белами на тренировка

Крейг Белъми винаги е имал проблеми с коляното. През 2003 г. той почти трябваше да се оттегли заради упорит тендинит.

Това означаваше, че има специален тренировъчен режим, предназначен да предпазва коляното му, който беше съставен от откровения нидерландски фитнес треньор Реймънд Верхайен, работил между другото и за Манчестър Сити, но когото потребителите на социалните мрежи може би помнят като човек, който постоянно отправяше закани към различни треньори заради подхода им към фитнеса.

Един от тях беше Роберто Манчини, който имаше малко проблеми с режима на Белами и го инструктира да следва колективната програма.

Това не се хареса на Верхайен, който до този момент работеше индивидуално и на частно с Белами и написа в Туитър: "Почти сме поправили всички физически щети, нанесени на Крейг преди сезона от нашите италиански приятели в Манчестър Сити."

Това се случва през август 2010 г., но коляното на Белами не е в достатъчно добра форма, за да се появи в приятелския мач на Уелс срещу Хърватия, така че на негово място е повикан младеж, който е впечатлил в отбора до 21 години: Хал Робсън-Кану.

Но това нямаше да се случи, ако...

Интер заменя Манчини с Жозе Моуриньо

В края на сезон 2007-2008 г. времето на Роберто Манчини в Интер изтичаше. Той ставаше все по-раздразнителен и след поражението от Ливърпул в Шампионската лига Манчини на практика обяви оставката си, но на следващия ден промени решението си.

Не за първи и не за последен път надвисва тъмната сянка на Жозе Моуриньо, а ръководството на Интер иска да привлече специалните му таланти в Милано.

Манчини, разбира се, напусна Интер в края на сезона, като се превърна в тъмна сянка, преследвайки Марк Хюз, докато в крайна сметка стана мениджър на Сити през 2009 г., където очевидно не обърна внимание на коленете на Крейг Белъми.

Но това нямаше да се случи, ако...

Челси на Жозе Моуриньо не се беше сринал

В началото на сезон 2007-2008 г. работата на Жозе Моуриньо в Челси приключваше. Той ставаше все по-зле с настроението си. Отношенията му с Роман Абрамович се разваляха, но това можеше да се поправи, ако резултатите бяха наред, но имаше поражение от Астън Вила, равенство 0:0 с Блекбърн, а след това и една отчайваща вечер в Шампионската лига срещу Розенборг.

Това беше последната капка, като отчайващо лошата атмосфера на "Стамфорд Бридж" очевидно беше толкова притеснителна, колкото и резултатът 1:1.

Два дни по-късно Моуриньо разтрогна по взаимно съгласие, след което седя няколко месеца и чакаше да пристигне в Италия и да замени Манчини.

Но това нямаше да се случи, ако...

Мика Копинен от Розенборг избива топката от ръцете на вратаря на викингите

Андрий Шевченко вкара гола за Челси в този мач, изравнявайки след попадението на защитника Мийка Копинен през първото полувреме.

По стечение на обстоятелствата Копинен изиграва един от последните си мачове за клуба, преди да премине със свободен трансфер в Тромсьо, но той изиграва важна роля за това, че Розенборг дори участва в Шампионската лига през този сезон.

В предпоследния мач от предишната кампания Розенборг се нуждаеше от победа срещу застрашения от изпадане Викинг, за да стане шампион и впоследствие да спечели място в най-големия европейски турнир. Десет минути преди края резултатът е 2:1 и мачът е на косъм от победата.

Стражът на Викинг Матиас Аспер улови топката пред Копинен, но уж за да попречи на Аспер да започне бърза контраатака, играчът на Розенборг изби топката от ръцете на съперника си.

Смущаващото е, че това не беше забелязано от длъжностните лица, полузащитникът Роар Странд я чукна и победата беше подпечатана.

Първоначално Копинен отричаше да е извършил нещо нередно, но по-късно призна за пакостите си и се извини на мениджъра на Викинг Егил Остенстад.

"Той ми се обади вчера и ми се извини за случилото се", каза Остенстад.

Възможно е Розенборг така или иначе да е спечелил лигата и по този начин да се е класирал за Шампионската лига... но също така е възможно и да се е набил на очи и Копинен никога да не се е наслаждавал на нощта си на "Стамфорд Бридж".

Ето го и това. Оказва се, че пеперудата е норвежки централен защитник, който избива топката от ръцете на вратаря през 2006 г., а торнадото е Лионел Меси, който най-накрая печели Световната купа през 2022 г.

Скептиците може да твърдят, че в тази статия са направени няколко логически скока и че не може да се докаже, че нещо напълно несвързано 16 години по-рано е имало някаква връзка със събитията на стадиона в Лусаил.

Но не можете да докажете, че и те не са имали, нали?