Как "фашистката" от ДБ д-р Андреева се пребори за по-малко недоносени бебета

Лекарката води 1 година битка за промени в наредбата за следенето на бременност и прегледите

Здраве
10:00 - 27 Август 2022
7170
Как "фашистката" от ДБ д-р Андреева се пребори за по-малко недоносени бебета

Д-р Таня Андреева, бивш депутат от Демократична България, се пребори за промяната на наредбата за следенето на бременност и вида и броя на прегледите по нея. След цяла година битка, подложената на масирана фейсбук атака лекарка заради изразено мнение по повод смъртта на рускинята Дария Дугина, се похвали с успеха си, като публикува вече обнародваните в Държавен вестник промени. Според тях жените у нас вече ще имат право безплатно на редица изследвания - както кръвни, така и ехографски. 

Целта е да се намали броят на недоносените и увредени бебета в страната. 

Всяка година в България се раждат приблизително 6500 недоносени деца. Поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебетата се дължат на предотвратими усложнения от нелекувани състояния на майката по време на бременността. Грижата за новородено с тежки усложнения струва на държавата над 50 000 лв. За да се проследи една нормално протичаща бременност и да се предотвратят усложненията сумата е 134 лв., уточни д-р Андреева.

По статистически данни броят на раждащите, на които бременността не е била адекватно проследена от специалист възлиза на около 7 000 за всяка година.

"След дълги усилия на доброволци и НПО организации, най-накрая се прие изготвеното от нас изменение и допълнение на наредба 26. С него се предоставя на здравнонеосигурените бременни възможност за 4 прегледа, пакет от изследвания и 2 хоспитализации, при необходимост по време на бременността. Това ще подобри здравните грижи за бременните в най-бедните региони на страната и допринесе за намаляването на детската смъртност именно в районите, изоставащи значително по този показател", пише още д-р Андреева. 

От 1 януари 2023 г. бременните ще имат право на двукратна кръвна картина с определени показатели, определяне на кръвна група и резус фактор, изследване за наличие на хепатит Б, сифилис и по желание ХИВ, двукратна микробиология, 4 пъти проверка за сърдечната дейност на плода, както и 2 ехографии - около 12-а и около 20-а седмица от бременността. 

Чрез предложените промени в Наредбата ще се осигури:

- По-голям достъп до пренатална грижа на бременните жени независимо от техния осигурителен статус.
- Ефективна система за превенция, скрининг, профилактика, ранна диагностика и лечение.
- Намаляване на риска от усложнения по време на бременността.
- Намаляване на риска от недоносеност и перинатални заболявания.
- Намаляване средният процент майчина и детската смъртност за страната чрез подобрение на качеството на майчиното и детско здравеопазване.

"Заради такива малки победи си струва да продължавам всеки ден да се боря България да бъде по-добра държава за децата ни", допълва развълнувана д-р Андреева.