Как са изглеждали римските императори в действителност?

Нещо за четене
14:49 - 25 Август 2020
9023
Как са изглеждали римските императори в действителност?

Всеки е чувал за Нерон, жестокият император, управлявал Рим 14 години през първи век. Ексцентричният тиранин-популист е известен с това, че е убивал политическите си опоненти, но също и роднините си (включително майка си), подлагал християните на масови гонения и музицирал, докато градът му горял. Но замисляли ли сте се как е изглеждал?

Дизайнерът, специалист по виртуална реалност Даниел Вошарт се е заел да отговори на въпроса как са изглеждали в действителност някои римски императори, съобщава сайтът Artnet News, цитиран от „Сега”. Докато бил под карантина в Торонто, той използвал принудителния домашен престой и направил цветни, фотореалистични портрети на Нерон и още 53 други императори от Древния Рим. Оказва се, че Нерон е изглеждал като един зъл Ед Шийрън!

Нерон е изглеждал като един зъл Ед Шийрън

За да реши задачата, Вошарт е използвал Artbreeder - приложение за генеративна състезателна мрежа (GAN), което използва machine learning - форма на изкуствен интелект, съставяне на композитни изображения. За обикновения потребител това е лесна задача - той качва две изображения и приложението ги комбинира така, че създаде ново изображение, което изглежда не толкова като като стандартен композит, а повече като дете на лицата от двете изображения. 

Но вместо да остави всичко на технологията, Вошарт се включил лично в процеса. За всеки портрет той качил десетки изображения от скулптурни бюстове на въпросния император, създавайки все по-фини и подробни подобия. След като останел доволен, се премествал във Photoshop, където вече нещата зависели все повече от личната му преценка: премахвал пукнатини, заменял счупени части, добавял текстура на кожата, цвят на очите и така нататък, по същество превръщайки издяланата каменна скулптура във фотографска снимка с висока резолюция.

Някои от решенията били взети след сериозна проучвателна работа, разказва Вошарт. Например проверявал родните места на императорите и историите на родовете им, за да избере цвета на кожата им.

Фактически, за премахването на каменния вид на императорските портрети, превръщането на камъка в плът не било достатъчно.

„Лесно е да премахнете всякакво изражение и характер от лицето на оригинала, когато се опитвате да го направите фотореалистичен. Но за мен беше важно да ги запазя - казва той. - Например при Флориан, относно бюста, който използвах като изходен материал, нямаше академичен консенсус, но реших, че изражението му е много интересно. Трябваше да го запазя. Но пък колкото по-далеч от неутрален е изразът, толкова по-трудно е да се запази фотореализмът". 

Изображението на Елагабал (или Хелиогабал) е изненадващо близко до историческите разкази за императора, който за кратко управлява Рим на крехка възраст - едва 14-годишен

При предишни проекти Вошарг е използвал подобна технология, за да прави портрети на египетски мумии и да превръща глинени скулптури, създадени от студенти в Нюйоркската художествена академия, в реалистични фигури. Неговите творения са само върхът на айсберга, когато става дума за този вид работа, извършвана онлайн.  

Всъщност има множество групи, посветени на използването на инструменти като Artbreeder, за връщане към живот на известни личности и обикновени хора от историята, които предлагат впечатляващи, тайнствени, а понякога и направо страховити "фотографии" на фигури като Цезар или дори Статуята на свободата.