Как се прави полезното избистрено масло

Ghee – гхи или гии, произхожда от Индия, но се използва от стари времена и у нас

Кухня
14:51 - 16 Май 2019
23065
Как се прави полезното избистрено масло

Ghee – гхи или гии, изяснено, избистрено масло. Наричаме го още претопено, препържено масло. Известно е и като бутершмалц.

Всичко това се отнася за масло, с произход Индия, но широко навлязло в световната кулинария. Било е начин за консервиране, както и у нас домашното бито масло се е запазвало за по-дълго чрез препържване.

Гхи обаче не се пържи чак толкова дълго – до силно покафеняване. А е златисто и малък трик го прави и по-полезно от прясното масло. Затова е и част от природната индийска медицина аюрведа.

Маслото се разтопява, нагрява се на умерена температура, докато твърдите му компоненти изплуват на повърхността във вид на леко златиста пяна. Маха се от огъня и точно тази пяна се обира и изхвърля, след което се прецежда.

Това което остава, е златиста, до светло кафява течна мазнина, която се оставя да изстине и да се стегне. Така се съхранява дълго, като за още по-дълго може да е в хладилника.

Чудесно е за пряка консумация, както и за готвене. При нагряването и изясняването се изпарява и цялото количество вода, което се съдържа в маслото – обикновено до 20% и в най-качествения пресен продукт.

Така гхи придобива още едно важно качество – вече може да се загрява и на доста по-висока температура без да изгаря. Което го прави изключително подходящо и за пържене, и за печене. Дава на ястията удивителен вкус на масло.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.