Как Швейцария поддържа сравнително ниска инфлация

Месечният спад се дължи на поевтиняването на автомобилните горива и на тези за отопление

ЕС
13:18 - 04 Януари 2023
1908
Как Швейцария поддържа сравнително ниска инфлация

Инфлацията на потребителските цени в Швейцария се увеличава рязко през 2022 г., главно поради покачването на цените на горивата, автомобилите и наемите на жилища, като през декември се отбелязва спад на фона на по-ниските цени на енергията, показват данни на Федералната статистическа служба, предаде Ройтерс.

Средната годишна инфлация се повишава до 2,8 на сто през 2022 г. от 0,6 на сто през 2021 г. През 2020 г. потребителските цени паднаха с 0,7 на сто.

Продължаващият ръст на годишна база се дължи основно на по-високите цени на петролните продукти, природния газ, автомобилите и наемите на жилища, докато цените на комбинираните оферти за фиксирани и мобилни услуги и лекарствата се понижиха. През 2022 г. цените на местните стоки са се повишили с 1,6 на сто, а на вносните - с 6,7 на сто.

Инфлацията на потребителските цени на годишна база се понижава до 2,8 на сто през декември от 3,0 на сто през ноември. Икономистите очакваха ръст от 2,9 на сто, отбелязва Ройтерс.

Инфлацията спада от достигнатия през август пик от 3,5 на сто до най-ниското си ниво от осем месеца.
Спрямо предходния месец през декември потребителските цени са намалели с 0,2 на сто, след като през предходния месец останаха без промяна. Това беше в съответствие с очакванията на икономистите.

Месечният спад се дължи на поевтиняването на автомобилните горива и на тези за отопление, на плодовете и зеленчуците, както и на лекарствата, уточняват от агенцията. Данните също така показват, че основните потребителски цени са се покачили с 2,0 на сто на годишна база през декември и с 0,1 на сто спрямо ноември.

Измервателят на ЕС на хармонизирания индекс на потребителските цени се повиши с 2,7 на сто на годишна база през декември и спадна с 0,2 на сто спрямо предходния месец.