Как Тръмп изнудва Украйна?

Излизат нови факти срещу президента на САЩ в разгара на процеса за импийчмънт

САЩ
09:57 - 27 Януари 2020
1821
Как Тръмп изнудва Украйна?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал през август м.г. на тогавашния си съветник по националната сигурност Джон Болтън, че иска да държи блокирана военната помощ за Украйна докато Киев не започне да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът се позовава на свой източник, който е запознат с черновата на мемоарна книга, която Болтън готви за публикуване. Самият вестник не е видял черновата.

Тръмп е искал Украйна да разследва престоя на Хънтър Байдън в ръководството на украинската енергийна компания "Бурисма", както и дейността на Националния комитет на Демократическата партия.

Това разкритие може да нанесе удар по един от основните елементи на защитата на Тръмп в процеса за импийчмънта му в Сената, а именно, че забавянето на помощта не е обвързано с искане на Тръмп Украйна да обяви разследване на Джо Байдън и сина му, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След това разкритие седемте конгресмени демократи, които представляват обвинението в процеса на Тръмп в Сената настояха Джон Болтън да бъде призован да даде показания, пише в. "Вашингтон пост".

Книгата на Болтън е предвидена за публикуване на 17 март, но преди това трябва да бъде предоставена за преглед в Белия дом, който може да се опита да забави излизането й или да поиска премахване на част от съдържанието й, пише изданието.

Болтън заяви преди време, че е готов да свидетелства в Сената, ако получи призовка, отбелязва "Вашингтон пост".

Вестникът цитира туит на президента, в който той заявява: "НИКОГА не съм казвал на Джон Болтън, че помощта за Украйна е обвързана с разследвания срещу демократи, включително Байдънови. Всъщност той никога не се оплака от това по времето на съвсем публичното му уволнение."

Болтън е споделял откъси от черновата на книгата си със свои сътрудници и е изпратил ръкописа в Белия дом за задължителен преглед, пише в. "Гардиън".

Възможно е Белият дом да цензурира ръкописа преди планираното за 17 март публикуване на книгата, отбелязва вестникът и напомня, че днес и утре екипът на защитата на Тръмп прави основните си изложения на процеса в Сената, където демократите искат Болтън да бъде призован като свидетел.