Какво написа "Новая газета" в последния си брой?

Актуални новини
11:37 - 25 Февруари 2022
2640
Какво написа "Новая газета" в последния си брой?

Проф. дпн Татяна Дронзина сподели на стената си във фейсбук част от написаното във вестник "Новая газета"- медията на Анна Политковская и още петима нейни колеги, които бяха убити.

Ето какво написа Дронзина:

"Тук има сведения за успехите на украинската армия, наброяваща около 60 000 души. На някого може би те не изглеждат големи в сравнение с успехите на руската и беларуската войска, чиято численост в жива сила е около четвърт милион. Но те свидетелстват за волята на един народ да брани свободата и независимостта си от безумци като Путин, и за храбростта на нейните защитници. Тези, които по време на Майдана направиха популярен лозунга: „Слава на Украйна! – На героите слава!“

37 граждани на Украйна загинаха в първия ден на войната с Русия, 10 от тях бяха офицери. 316 души са ранени. В битките с руските войски на остров Змейни всички дежурни граничари бяха убити. Те ще бъдат удостоени посмъртно със званието "Герои на Украйна". Зеленски каза, че Русия атакува цивилни цели. Той отрече слуховете, че уж е напуснал Киев.

В Украйна е обявена всеобща мобилизация

Украински войски превзеха летището край Киев от руски парашутисти. Летище Антонов в Гостомел близо до Киев попадна под контрола на украинските въоръжени сили.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валери Залужни обобщи резултатите от първия ден от войната
През деня въоръжените сили на Украйна унищожиха 30 танка, до 130 бронирани машини, 5 самолета и 6 хеликоптера на руската армия.

Украинските военни се бият за Херсон, в района на село Риково, руската армия понесе сериозни загуби. Продължават боевете в посока Северски в района на Глухов и Победа, където руската колона е спряна.

В посока Чернигов руските военни бяха спрени по поречието на река Белоус, а в Слобожанщина украинската армия държи отбрана в районите на населените места Довжанка, Харков, Ахтирка и Суми. ВМС на Украйна защитават черноморските пристанища.

Украинската авиация отразява атаки на руските войски и нанася удари по руски колони в районите на населените места Нова Збуровка, Купянск, Нова Каховка и десанта в Гостомел.

В зоната на Операцията на съвместните сили бойците на въоръжените сили на Украйна не позволяват на руската армия да пробие фронта.

Въоръжените сили на Украйна (AFU), съобщава Интерфакс-Украйна, позовавайки се на шефа на парламентарната подкомисия по държавна сигурност и отбрана Федор Вениславски. „Борбите продължават, но ние поехме контрола на летище Гостомел, за да предотвратим използването му за разширяване на операцията по кацане и плановете на Руската федерация“, каза той. Сухопътните войски на Украйна оценяват десанта на руските ВДВ в Гостомел като опит за отрязване на Киев."