Какво ще се случи, когато умре и последната пчела?

Новини
00:27 - 29 Юли 2024
2009
Какво ще се случи, когато умре и последната пчела?

Какво ще се случи със света, ако пчелите изчезнат? Има ли бъдеще човечеството, или съдбата му е заложена на карта? Американската писателка и журналистка Джули Карик Долтън дава своя отговор с дебютния си за България роман „Последния пчелар“, който вече е по книжарниците с клеймото на издателство Enthusiast.

Читателите ще станат част от завладяващ антиутопичен сюжет, обвързан с драматична житейска история по време на глобална екологична криза. Най-важните опрашители на планетата са погубени и хората са изправени пред редица изпитания за оцеляване. Долтън получава вдъхновение за този роман, след като самата тя отглежда, но впоследствие губи две пчелни семейства поради токсични препарати за озеленяване, които се използват в близост до дома ѝ. Авторката често се изявява и като лектор на семинари на тема „Литературата във времена на климатична криза“, състоящи се в университети, гимназии и писателски конференции.

„Последния пчелар“ е роман за почитането на семейството, за изследването на истината, за прошката и изкуплението, напомнящ да ценим красотата, която все още съществува в този крехък свят.

Всичко започва, когато след повече от десет години, откакто светът е рухнал, Саша Севърн се завръща в родния си дом с една цел – да открие проучването, което баща ѝ, Последния пчелар, е скрил, преди да бъде арестуван. Там Саша се сблъсква с група хора, заселили се в тихата идилична ферма. Макар първоначално да се чувства застрашена, групата скоро се превръща в нейно новооткрито семейство, като ѝ предлага нещо, което ѝ е липсвало, откакто баща ѝ го няма – сигурност и надежда. Може би е време да забрави за заровените във фермата семейни тайни и да започне да мисли за бъдещето.

Но точно когато започва да усяда в новия си живот, Саша вижда невъзможното. Тя зърва медоносна пчела, която се смята за вече изчезнала. Хората, които твърдят, че са забелязали пчели, са заглушавани и осмивани по причини, които Саша не може да разбере, макар да не може да се отърси от чувството, че тази невъзможна пчела е свързана с проучването на баща ѝ. Борбата да разкрие истината може да разбие и без това крехката ѝ сигурност, както и да заплаши живота на новите ѝ приятели – а може и да спаси всички.

Писателката и журналистка Джули Карик Долтън повдига важни въпроси