Какво време ни очаква през новата седмица?

Слънце - на запад, дъжд - на изток, температурите достигат 29 градуса

Актуални новини
16:23 - 14 Май 2022
4003
Какво време ни очаква през новата седмица?

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта облачността над страната ще е значителна, временни разкъсвания ще има над Западна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Валежи от дъжд, на места значителни по количество и придружени с гръмотевици ще има главно в Източна България. Ще духа слаб северозападен, в Североизточна България умерен североизточен вятър.

Утре над Западна България облачността ще е променлива, а над Източна – значителна, около и след обяд -  купеста и купесто-дъждовна, и на много места там отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вечерта валежите ще спрат и над цялата страна ще се изясни. Вятърът ще е слаб, постепенно ще се ориентира от североизток, в североизточните райони - от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат 24° и 29°, по-ниски в източните райони, в София около 24°.
 
Над Черноморието облачността ще е значителна, с краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 18°-20°. Температурата на морската вода е 12°-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
 
Над планините облачността ще е променлива, след обяд над масивите от Източна България – купеста и купесто-дъждовна и ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 10°.
  
В понеделник над Западна и Централна България ще бъде предимно слънчево. Над източните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, отначало със западна, по-късно през деня с южна компонента. Максималните температури ще са между 24° и 29°. Във вторник в цялата страна ще бъде предимно слънчево, сутринта по морския бряг ще има значителна ниска облачност или мъгла. Вятърът временно ще стихне, а температурите ще се повишат и на места в низините отново ще са около 30°.