Какво яде светът най-много

Мляко, ориз, пшеница и картофи са най-популярните хранителни продукти 

Новини
21:51 - 01 Октомври 2023
9960
Какво яде светът най-много

Замисляли ли сте се кои са най-често консумираните храни в света? Може би първата асоциация е с ориз или картофи, пшеница и други основни култури. Доклад на ceoworld показва кои са най-популярните хранителни продукти в света.

Очаквано оризът царува като основна храна, заради своята достъпност. Той е жизненоважен източник на препитание в световен мащаб. Освен него пшеницата и царевицата също са масови храни, заради тяхната адаптивност към различни кухни. Храни като киноа и авокадо, макар също богати на хранителни вещества, идват с по-висока цена, което ограничава тяхната достъпност.

Моделите на потребление варират според региона.

Картофите са основна храна в Европа, като средната годишна консумация е от 90 килограма на човек.

Маниоката (кореноплодно растение), разпространена в Африка, служи като ежедневна храна за около половин милиард души.

Класацията на най-консумираните храни в света се основава на два показателя: потребление на глава от населението и производство на глава от населението. 

Ето и кои са най-често консумираните храни в света, 2023 гoдина:

Мляко

Потребление на глава от населението: 79,3 кг.

Топ 5 на страните-производителки на мляко в света: Индия, САЩ, Китай, Пакистан и Бразилия.

През последните три десетилетия световното производство на мляко отбеляза значителен ръст — над 59%. През 2019 г. световното производство на мляко достигна 881 милиона тона, а потреблението на млечни продукти на глава от населението до 114,7 килограма. Можем да си представим за каква индустрия става въпрос.

Ориз

Потребление на глава от населението: 78,4 кг.

Оризът се отглежда на 158 милиона хектара годишно. Той е основен хранителен източник на много азиатски пазари. Цените на ориза оказват значително влияние върху инфлацията на цените на храните и продоволствената сигурност, особено за хората с по-ниски доходи.

Очаква се цените на ориза да се покачват до 2024 г.

Пшеница

Потребление на глава от населението: 67 кг.

Пшеницата се отглежда в над 170 страни в света. Китай, Индия и Европейският съюз са топ три производители на пшеница.

Русия е най-големият износител на пшеница през 2021 г. с обща стойност от 8,92 милиарда долара.

Картофи

Потребление на глава от населението: 32,9 кг.

Това е богата на богати на въглехидрати, диетични фибри и калий храна. Те са с ниско съдържание на мазнини и умерено количество калории.

През 2021 г. светът е произвел цели 101 милиарда тона картофи. Отглеждат се в 100 страни по света.

Домати

Потребление на глава от населението: 21,2 кг.

Доматите идват от Централна и Западна Южна Америка. Предвижда се пазарът им да достигне 273,2 милиарда долара до 2031 г., с годишен темп на растеж от 4,6% през периода 2023-2031 г.

Само за САЩ общата стойност на пресните и преработените домати, произведени през 2015 г., е съответно 1,22 милиарда долара и 1,39 милиарда долара.

Царевица

Потребление на глава от населението: 18,2 кг

Царевицата е жизненоважна основна храна за населението в САЩ, Китай, Бразилия, Мексико и Индия, които са основните производители.

Царевицата е чудесна суровина, която може да се използва за почти всичко — хранителни продукти, различни промишлени продукти, включително пластмаси, лепила и козметика.

Захар

Потребление на глава от населението: 20,4 кг.

Най-големите производители на захар са САЩ, Бразилия, Индия, Тайланд, Китай. Захарта е универсална съставка, използвана в различни хранителни продукти и в промишлени приложения като производство на етанол и биогорива. Очаква се индустриалният пазар на захар да достигне стойност от 59,1 милиарда щатски долара до 2028 г.

Морска храна

Потребление на глава от населението: 20,2 кг.

Морските дарове са важен източник на протеини и основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, важни за сърцето и мозъка. Основните страни производителки са Индонезия, Индия, Виетнам и Съединените щати.

Маниока

Потребление на глава от населението: 15,3 кг

Маниоката е нишестена, грудкова култура, произвеждана в Африка, Азия и Южна Америка. Водещи производители са Нигерия, Индонезия, Тайланд и Бразилия. Консумира се прясна или преработена в продукти като брашно, чипс или тапиока.

Пазарът на маниока беше оценен на 175,9 милиарда долара през 2022 г. и се очаква да нарасне до 254,28 милиарда долара до 2032 г. с 4,18% годишен темп на растеж. Той се дължи на увеличеното търсене за употребата му в производството на подсладители и в закуски и зърнени храни.

Пилешко:

Потребление на глава от населението: 15,6 кг.

Пилешкото месо е основен източник на протеини в световен мащаб, като САЩ, Китай, Бразилия и Индия са водещи производители. Трябва да се отбележи, че през 2021 г. стойността на продажбите на пиле възлиза на 14,9 милиарда долара, което е 20% спад от 2020 г.