Кали къса с фолка, ще пее джаз

Нещо за четене
14:50 - 08 Март 2022
4190
Кали къса с фолка, ще пее джаз

Кали се разделя с попфолка след повече от 20 години успешна кариера в жанра. Тя е едно от емблематичните му имена, а в последната половин година се отказа от всякакви изяви и доходоносни ангажименти и заедно с група изявени музиканти създаде “КАЛИГРАФ“.

Какво е КАЛИГРАФ? 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа на подготовка и репетиции и огромно количество творческа енергия, за да се роди един музикален проект без аналог, в стил без аналог у нас! Създателите му го определят като Болкан Латин Джаз, а самата Кали споделя:

„Създаваме нещо уникално, защото не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово разнообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съмишленици беше най-трудната част! От там на сетне всичко тръгна по вода Вярват в мен, защото са водени от същата страст, която води и мен – музиката, която извира от душата!Знам, че публиката ще усети енергията, която влагаме в това, която правим.“

Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са вече издавани през годините песни от репертоара на Кали, но с напълно нови аранжименти, дело на музикантите от група БМХ, във вече споменатия стил. Претворени до неузнаваемост, по калиграфски изпипани и усъвършенствани в месеци репетиции. Крайният резултат е абсолютно неочакван и невероятен, присъствалите на репетициите са изумени.

Музикантите, които Кали събира около себе си са хора, които не се ограничават в конкретни стилове и не са водени от предразсъдъци. Всички са с музикално образование и с дългогодишен опит на концертна сцена. Работили са със знаменитости, направили българската музика достъпна в целия свят.

Сред тях са: китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, и още много други джаз проекти: тромпетистът Сандо Сандов – дългогодишни концертни изяви с група „Уикеда“ и още други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, с много изяви в областта на джаза и класическата музика, предимно в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, участвал в десетки концерти с музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и др.

Проектът може да се нарече и международен, най-малкото заради участието на перуанец и ирландец в него. А също и заради амбицията на Кали по-натам да излязат и извън България.

Изборът на певицата да върне джаз елементите в музиката си съвсем не е случаен. Галина Иванова започва кариерата си на 15, когато неочаквано се оказва, че трябва да замести певица, която не се явила за участие на сватбено тържество. Оркестрантите са запленени от гласа й и я канят да стане тяхна вокалистка. 18-годишна приема ангажимент за работа във Виена, където прекарва периода 1993 – 1994 г.

Кали смята, че за тази година и половина се е изградила като певица. Има изява по националната телевизия ORF2. В австрийската столица се научава да свири на китара и баглама и посещава уроци по джазпеене при композитора Александър Пантеловски.

Тя е работила за доста музикални компании. Първите албуми от 1998 година са записани от „БМК“, има издаден албум от 2002 година със „Съни мюзик“, в периода 2004 до 2008 година с „Ара Мюзик“, а след това и с „Пайнер“ до 2020 година, когато напуска музикалната компания.

Звездата на попфолка решава радикално да смени посоката. Тази идея се ражда още преди 2 години, но няма общо с пандемията.

„Винаги съм искала да пея с бенд зад гърба си, но клубовете, в които работех, предпочитат дискотечен саунд, който е трудно постижим за жива банда. Аз съм от хората, които следват мечтите си докрай. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи наслада и удоволствие и ето го резултата – Калиграф!“- разказва самата изпълнителка.

На феновете си тя иска да каже следното: „Не се разграничавам от досегашната си кариера. Просто продължавам в друга посока! Надявам се, че ще ме последвате и ще бъдем заедно в това ново музикално начинание и ще сте мой коректив! Аз се вслушвам във феновете си. В края на краищата правя музика, за да я споделя с всички, които искат да я чуят!“

1 април е датата, на която публиката за първи път ще се срещне с Новата Кали. 

„Кой се осмелява в днешно време да събере на сцената 12 музиканти и певци ? Кой би инвестирал в нещо абсолютно непознато и неочаквано? Кой би си тръгнал от гилдия с толкова ангажименти и би поел този риск единствено в името на музиката? Ние!“ – обявява певицата и кани феновете на музиката на едно събитие, което ще даде храна за всички сетива.